Банкеръ Daily

Свят

Западът никога няма да отмени санкциите срещу Русия, твърди Москва

Русия няма да поиска от никого да отмени санкциите и "няма да се покае за това, което не прави", коментира представителят на руското външно министерство.

Санкционният режим срещу Русия е заложен в много законодателни актове на западните страни и ще остане завинаги. Това заяви в понеделник заместник-министърът на външните работи на Русия Александър Панкин по време на изслушване в Държавната дума, съобщава ТАСС.

"Санкционният режим винаги е съществувал. И ще остане завинаги, нека бъдем реалисти. Санкциите вече са въплътени в много законодателни актове в САЩ и някои европейски страни и ще бъде невъзможно това да се поправи", каза той.

"Всички те са незаконни, всички са въведени под много нестабилен предлог, без доказателствена база, но е невъзможно да се възстановят фактите, които се представят като неопровержими", добави Панкин.

Заместник-външният министър подчерта, че Русия няма да поиска от никого да отмени санкциите и "няма да се покае за това, което не прави". "Ясно е, че няма да се откажем от Крим. Ако Крим е в Русия, тогава санкциите определено винаги ще бъдат срещу нас, точно както имаше санкции срещу балтийските държави, докато те не се отделиха и се превърнаха в три отделни страни ", -обобщи той.

Дипломатът добави, че Русия чрез бизнес кръгове ще предаде на Запада идеята, че политиката на санкции е погрешна.

"Санкциите ще бъдат премахнати от тези, които са ги въвели. Ние няма да искаме това, но ще предадем чрез заинтересованите кръгове - бизнес, обществени организации и други идеята, че тези санкции са вредни - може би в по-малка степен за Русия отколкото  за тези, които са ги въвели, затова би било по-добре, ако те не съществуват", подчерта зам.-министърът. 

"Не съм склонен да вярвам, че санкциите имат някакъв положителен ефект върху икономиката ни. Дори по отношение на сиренето. Има много потребители на чужди сирена. От Чили, Аржентина, Беларус. Международната конкуренция за сирене се вижда на гишето. Следователно е добре, че нашата  индустрия се разраства, но това не се случи, защото ние с един удар елиминирахме всички конкуренти и дадохме карт бланш на своето производство. Същото е и в други области. Имаме нужда от здравословна конкуренция", каза още Панкин. 

Готовност за нови санкции

Русия се подготвя за допълнителни санкции, в тази връзка е започнала сериозна работа в случай, че страната бъде изключена от глобалната платежна система SWIFT. 

"Разбира се, трябва да се подготвим за допълнителни ограничителни мерки, които в ежедневието наричаме санкции. Ясно е, че е невъзможно да се подготвим за всичко, но вече в икономическия и финансов сектор е започнала сериозна работа", коментира Панкин. 

В събота международната рейтингова агенция Moody's публикува съобщение, в което признава риска от изключване на Русия от международните платежни системи.

По-рано Европейският парламент прие резолюция за Русия, която призовава за санкции срещу проекта за газопровод "Северен поток 2", Росатом, руските олигарси, както и за изключване на Руската федерация от системата SWIFT в случай на "инвазия в Украйна“. Темата за изключването на Русия от SWIFT редовно се повдига в Брюксел през периодите на влошаване на отношенията  през последните години. За първи път Европейският парламент отправи призив за изключване на Русия от системата за междубанков сетълмент през 2014 г. в резолюция, приета след анексирането на Крим. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във