Банкеръ Daily

Свят

Западът е обречен на провал в справянето с епидемията, твърди експерт

На 27 декември в много от държави-членки на ЕС започна масова ваксинация.

Известният британски учен и изследовател от Кеймбриджкия университет Мартин Жак е специалист по китайските въпроси. На 21 декември в Туитър той критикува западните държави и похвали Китай и други източноазиатски страни относно справянето с пандемията.

Според него държавите в Източна Азия са овладели заразата, докато ситуацията на Запад се влошава. В борбата с новия коронавирус западните държави са обречени на провал, посочва Мартин Жак, добавяйки, че Западът не може да мисли стратегически и да покаже лидерството си, а хората не са достатъчно дисциплинирани и не проявяват необходимото уважение към обществото, съобщи Радио Китай.

На 27 декември в много от държави-членки на ЕС започна масова ваксинация. Ваксината срещу Covid-19 e съвместно разработена от американския фармацевтичен гигант Pfizer и германската биотехнологична компания BioNTech.

Испанското правителство съобщи, че през следващите 12 седмици близо 2 милиона души ще бъдат ваксинирани.

Италианският премиер Джузепе Конте заяви в социалната мрежа, че медицинските служители и най-уязвимите групи ще бъдат ваксинирани първи. Полученият имунитет ще реши победата над този вирус.

Във Франция, ваксинацията започна сред старите хора, а от следващата седмица, хората от 23 домове за грижи за възрастни поетапно ще бъдат ваксинирани. Френският премиер заяви, че ваксинният резерв на държавата е около 200 милиона.

Почти всичките страни стартираха ваксинацията, част от тях започнаха от 26-ти. На 21-ви администрацията по лекарствата на Европейския съюз даде положителна оценка на сигурността и ефективността на ваксината.

Facebook logo
Бъдете с нас и във