Банкеръ Daily

Свят

Западните Балкани са сърдити на ЕС, който ги остави без ваксини

Буяр Османи

Страните от Западните Балкани са разочаровани от Европейския съюз, защото им обеща ваксини, но после забрави. 

"Република Северна Македания, чиято ваксинационна кампания срещу КОВИД-19 точно започна в много малък мащаб, е "странична щета" от европейската стратегия. Лошо послание бе изпратено от ЕС, оставяйки района без ваксина", заяви външният министър Буяр Османи, цитиран от  АФП.

Скопие започна на 17 февруари ваксинационната си кампания благодарение на дарение от Сърбия на няколко хиляди дози от ваксината на Пфайзер/Бионтех, но страната не се е възползвала от политиката за централизирани покупки на страните от ЕС.  В рамките на ЕС ваксинацията започна в края на декември.

"Република Северна Македония се надява  да получи доставки на ваксината на Астра/Зенека през март чрез системата Ковакс. Ние предплатихме миналата година 800 000 дози чрез тази система и също така сключихме директен договор с Пфайзер, но все още не сме получили нищо. Опитваме се да осигурим китайски ваксини.  Около 200 000 ваксини от китайската ваксина Синофарм се очакват в края на месеца", обясни Османи.

От страните в Западните Балкани само Сърбия е започнала ваксинация в голям мащаб благодарение на споразумения, сключени директно с фармацевтичните компании. 

"Аз бях единственият, който не обвини Китай в нищо, така че проведохме разговори - китайският външен министър и аз, и оттогава започна подкрепата на Пекин за нас по отношение на коронавируса и на всичко останало", коментира сръбският президент Александър Вучич, който  аргументира решението си за покупката на китайски и руски ваксини срещу COVID-19, докато същевременно преговаря за такива, одобрени от ЕС, с твърдението, че "най-богатите спасяват само себе си".

Въпреки че ЕС осигурява 70 млн. евро за шестте балкански страни - кандидати за членство, за покупката на ваксини срещу коронавирус, заради проблемите с доставките в Европа четири от тях все още не са получили нито една доза, макар че имунизационните кампании в други държави започнаха. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във