Банкеръ Daily

Свят

Замърсеният въздух убива годишно над 400 хиляди души в ЕС

Повече от 400 000 души в Европейския съюз умират преждевременно всяка година в резултат от замърсяването на въздуха. До този извод достигна доклад на Европейската агенция за околната среда (ЕАОС) в Копенхаген. Докладът анализира данни за въздействието на околната среда върху здравето и благосъстоянието на европейците. Съответно замърсяването на въздуха остава най-голямата екологична заплаха за здравето в Европа.

Агенцията уточнява, че ситуацията определено се е подобрила през последните 30 години. През 1990 г. жертвите на замърсения въздух са били един милион, съобщава АРД. 

Шумът също убива. Според ЕАОС шумовото замърсяване води до 12 000 преждевременни смъртни случаи. Освен това последиците от климатичните промени - като жегите и наводненията - взимат немалко жертви. "Хората в градска среда са особено засегнати от последиците от изменението на климата", заяви Катрин Ганцлебен от ЕАОС.

Агенцията посочва и други фактори за преждевременна смърт, свързани с околната среда: химични съединения и замърсена питейна вода. Ясна разлика между страните от Източна и Западна Европа също има. Според направения доклад в много страни от Източна Европа процентът на преждевременните смъртни случаи е много по-висок, отколкото в Западна Европа. 

Изследванията се основават на данни на Световната здравна организация (СЗО) за причините за смърт и болести от 2012 г. Годишно 630 000 души в ЕС умират преждевременно заради замърсена околна среда. Най-честите причини за смърт са рак, сърдечни заболявания и инсулти.

„Докато ние в Европа виждаме подобрения в околната среда и Зелената сделка е с ясен фокус върху устойчивото бъдеще, докладът показва, че са необходими действия за защита на най-уязвимите в нашето общество“, каза изпълнителният директор на ЕАОС Ханс Бруйнинкс и допълни, че бедността често върви ръка за ръка с живота в замърсена околна среда и лошото здраве.

Facebook logo
Бъдете с нас и във