Банкеръ Daily

Свят

Замразиха преговорите за европейски главен прокурор

Лаура Кьовеши

Планираните за днес преговори в Брюксел за назначаване на европейски главен прокурор са били отменени зарази блокирането на разговорите Европейски парламент - Съвет на ЕС, които на предишните кръгове не успяха да постигнат съгласие за общ кандидат. Целият процес може да бъде отложен за периода след изборите за Европейски парламент, съобщава румънският информационен сайт Зиаре.

Европейският парламент запазва подкрепата си за бившата шефка на румънската антикорупционна прокуратура Лаура Кодруца Кьовеши, заяви днес пред румънската частна телевизия Диджи 24 румънският евродепутат Зигфрид Мурешан, говорител на Европейската народна партия.

Съветът на ЕС подкрепя кандидатурата на френския прокурор Жан-Франсоа Бонер.

Първият главен прокурор на Европейската прокуратура, която трябва да заработи през 2020 г., следва да бъде избран по общо съгласие между Европейския парламент и Съвета на ЕС.

Мурешан каза, че подновяването на дискусиите ще има смисъл в момента, в който Съветът на ЕС е готов да се откаже от своята позиция. "Нашата позиция, на Европейския парламент, е по-силна, тя е резултат от публично изслушване, докато Съветът нямаше толкова прозрачна процедура, колкото ЕП", коментира Мурешан.

Възможно е преговорите да бъдат продължени от следващия Европейски парламент, който ще се събере официално на 1 юли, тъй като тази седмица са последните заседания на сегашния състав на парламента, а следващата седмица е последната пленарна сесия, отбелязва Зиаре.

Сайтът посочва, че Европейският парламент е упрекнал Съвета на ЕС, че "се поддава на натиска на румънското правителство". Правителството на Виорика Дънчила лобира и оказва натиск, който е сред причините за това Съветът на ЕС упорито да не приема кандидатурата на Кьовеши, отбелязва Зиаре.

Евродепутатката от Зелените Джудит Сарджентини, която е известна като поддръжничка на Лаура Кьовеши, публикува днес в Туитър послание, в което посочва, че преговорите със Съвета на ЕС нямат смисъл, докато не се вземе предвид ролята на румънското правителство в дискредитирането на длъжността европейски прокурор.

Facebook logo
Бъдете с нас и във