Банкеръ Daily

Свят

Заместникът на телескопа "Хъбъл" полетя на космическа мисия

Многократно отлаганото изстрелване на космическия телескоп “Джеймс Уеб” (The James Webb Space Telescope) се осъществи днес в 14:20 ч. Последното отлагане беше вчера заради лошото време. 

“Джеймс Уеб” следва стъпките на легендарния телескоп “Хъбъл”, но за разлика от легендата, най-големият и мощен космически телескоп ще бъде разположен далеч отвъд Слънцето. Изследователите се надяват да разкрият как е изглеждала Вселената, когато е била по-близо до раждането си преди близо 14 милиарда години.

Според първоначалния план на проекта, започнат през 1989 г., най-големият и най-мощен космически телескоп “Джеймс Уеб”, трябваше да бъде изстрелян в Космоса в началото на 2000 г. За да стигне до целта, "Джеймс Уеб" трябва да измине 1,5 млн. км в космоса, което ще отнеме около четири седмици.

Но редица проблеми наложиха не само забавяния на изпълнението на програмата, но и свиване на бюджета, който в крайна сметка се равнява на близо $10 млрд. (8,8 млрд. евро), припомня "Нешънъл Джиографик".

Телескопът “Уеб” е построен в САЩ и бе транспортиран до мястото на изстрелване – космодрумът “Куру” във Френска Гвиана.

Изстрелванто бе осъществено от Arianespace - международна компания, основана през 1980 г. като първата в света търговска компания за космически транспорт. Arianespace управлява своите изстрелвания от Южна Америка (на космодрума във Френска Гвиана) и от Централна Азия (на космодрума в Байконур).

Космическият телескоп „Джеймс Уеб“ е космическа обсерватория, предназначена да замени ветерана „Хъбъл“. Проектът е дело на съвместните усилия на НАСА, Европейската космическа агенция (ЕКА) и Канадската космическа агенция (ККА).

Телескопът е кръстен на Джеймс Едуин Уеб (1906 - 1992), който управлява прохождащата космическа агенция НАСА в периода 1961 – 1968 г. По време на неговото управление САЩ създават своята програма за изпращане на човек на Луната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във