Банкеръ Daily

Свят

Замериха Джъстин Трюдо с шепа малки камъчета на предизборен митинг

Неизвестни са хвърлили шепа малки камъчета по премиера на Канада Джъстин Трюдо, когато той се качвал в своя автобус след завършване на предизборен митинг в град Лондон (провинция Онтарио). За това съобщава телевизионният канал CTV.

Кадрите показват, че част от камъчетата са попаднали в Трюдо, а друга част - в неговите охранители. Премиерът и неговите придружители не са пострадали сериозно. По данни на телевизионния канал, на планираната среща с привърженици на Либералната партия на Трюдо е дошла и голяма група граждани, които не са съгласни с политиката на премиера. Сред тях са  били и привърженици на Народната партия на Канада, която се изказва против принудителната ваксинация на населението срещу ковид-19 и за спазване правата и свободите на канадците.

Групата на протестиращите, в частност, не е съгласна и с действията на правителството, което продължава да ограничива икономическата активност в страната на фона на пандемията от новия коронавирус. Освен това правителството въвежда принудителна ваксинация за определени групи от населението, а също така поддържа инициативи в някои региони за въвеждане на т.нар. ковид паспорти.

В неделя Трюдо се засегнал от оскърбленията от страна на голяма група канадци на свой митинг в град Нюмаркет (провинция Онтарио). По-късно той нарекъл протестиращите "агресивна шайка" и противници на ваксинацията, "които не представляват мнението на болшинството канадци".

На 15 август Трюдо обяви разпускането на парламента и насрочването на извънредни избори на 20 септември.

Поредните парламентарни избори в Канада трябваше да се проведат през 2023 година. Оглавяваната от Трюдо Либерална партия няма мнозинство в парламента. Напоследък премиерът критикуваше работата на  законодателния орган за бавна работа и го нарекъл "място за обструкционизъм" заради трудностите с одобрението на предложения от правителството "дневен ред" на страната. Шефът на правителството иска да проведе избори колкото се може по-рано, за да се  възползва от обществената подкрепа в контекста на неговите успехи в борбата с пандемията и да сформира правителство на мнозинството.

Лидерът на победилата партия ще стане премиер на Канада.

Facebook logo
Бъдете с нас и във