Банкеръ Daily

Свят

Зам.-шефка на Банк дьо Франс е френската номинация за еврокомисар

Силви Гулар

Франция предложи заместник-управителката на френската централна банка Силви Гулар за свой кандидат за европейски комисар, заяви днес френски дипломатически източник, цитиран от Ройтерс.

Правителството на френския президент Еманюел Макрон се стреми да получи водещ ресор като търговията или климата.

Гулар, която е бивш евродепутат и знае английски, немски и италиански, има силни европейски препоръки. Тя участваше в правен екип на френското външно министерство, работил по обединението на Германия през 1989 г., а по-късно беше политически съветник на бившия председател на Европейската комисия Романо Проди.

Макрон избра Гулар за министър на въоръжените сили в своето правителство, след като стана президент през 2017 г. Тя обаче заемаше поста едва един месец и се оттегли, след като беше започнато разследване за начина, по който нейната партия Демократично движение е наемала парламентарни сътрудници в Европейския парламент.

Разследването продължава, но главният му фокус не е върху Гулар. Срещу нея не се води официално разследване. Тя отрича да е извършила нещо нередно.

Очаква се избраната за следващ председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен да определи новия екип от комисари до 1 ноември. Всяка държава от Европейския съюз се бори за влиятелни постове.

Facebook logo
Бъдете с нас и във