Банкеръ Daily

Свят

Заловиха убиеца от Истанбул

С операция на турската полиция бе заловен жив извършителят на кървавото нападение в новогодишната нощ в клуб "Реина" в Истанбул Абдулгадир Машарипов, който уби 39 и рани 66 души.

Роденият в Узбекистан убиец бе заловен жив малко след полунощ (малко преди полунощ българско време) в жилището на свой приятел, киргизстанец, което се намира в жилищен комплекс в истанбулския квартал Есенюрт.

Според данните от полицията убиецът от "Реина" пристигнал там преди 3 дни. Заедно с него били арестувани още четирима души, сред които има жени. Синът на терориста, на 4.5 години, също бил с него.

Според полицейските източници търсенето на атентатора е било концентрирано основно в Истанбул, тъй като органите на реда разполагали с информация, че той не е напускал града.

Операцията на турската полиция е оценявана като голям успех. Коментира се, че досега нямало случай, при който да е бил заловен жив джихадист, извършил терористичен акт.

Отговорност за кървавата баня в "Реина" пое групировката "Ислямска държава".

Турски телевизионни канали излъчиха кадри, на които се вижда как полицаите отвеждат заловения убиец.Той е бил отведен в Дирекцията по сигурността в Истанбул за разпит.

Вероятно в близките дни ще станат ясни отговорите на редица въпроси - как убиецът е успял да влезе в клуба и да избяга след това, кои са му помагащите и какви връзки е имал той с терористични групировки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във