Банкеръ Daily

Свят

Заловиха половин тон кетамин в Хошимин

Виетнамската полиция е заловила половин тон кетамин на стойност 21 милиона долара в град Хошимин, ключов транзитен център, който през последните седмици е регистрирал ръст в опитите за трафик на синтетични наркотици, съобщава France24.

Трима тайвански граждани и един китаец бяха арестувани през уикенда в склад в южния град, според държавния вестник "Тхан Ниен". Повече от 500 килограма кетамин са намерени, скрити в промишлени машини, при операция, извършена след месеци на наблюдение. Кетаминът е докаран на сушата във Виетнам и е предназначен за Тайван, съобщава още вестникът.

Държавните медии заявиха, че лидерът на картела е получил сухопътни пратки от Китай, но полицията не потвърждава откъде произлиза кетаминът. "Луксозният наркотик е пет пъти по-скъп от други синтетични продукти и често се консумира от богатите", цитира главният генерал Фам Ван Как.

Ударът е последван от няколко други масивни операции през последните седмици. Смята се, че част от пратките идват от съседен Лаос.

Полицията е заловила повече от един тон силно пристрастяващ кристален мет - или „лед“ - и около един тон кетамин в Хошимин миналия месец, арестувайки двама тайванци и един виетнамец.

Виетнамската полиция заяви, че Хошимин все повече се превръща в център за наркобанди, тъй като транспортната инфраструктура се е подобрила през последните години.

Синтетичната употреба на наркотици се увеличава във Виетнам, особено сред младежите, които се радват на трудни партита, които все повече се обръщат към мет, екстази и кетамин.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във