Банкеръ Daily

Свят

Заляха с червена боя руския посланик във Варшава

Посланикът на Русия в Полша беше опръскан с червена боя, хвърлена по него от протестиращи против войната в Украйна, което му попречи да отдаде почит в понеделник на гробището във Варшава на войници от Червената армия, загинали по време на Втората световна война, предаде АП.

Посланик Сергей Андреев пристигна на гробището на съветските войници, за да поднесе цветя за Деня на победата, който бележи поражението на нацистка Германия от съюзниците. Празникът беше отбелязан с помпозност на парад на Червения площад в Москва.

Когато пристигна в гробището на съветските войници в полската столица, Андреев беше посрещнат от стотици активисти, противници на войната на Русия в Украйна.

Видеозапис показва, че червена боя е хвърлена зад Андреев, преди протестиращ, стоящ до него, да залее с нея лицето му.

Протестиращите попречиха на посланика и други лица да поднесат цветята си на гробищата.

Протестиращите носеха украински знамена и скандираха към него "фашист" и "убиец", а някои бяха облечени в бели чаршафи, изцапани с кръв, символизиращи украинските жертви на руската война. Други хора от обкръжението на посланика също бяха опръскани с нещо, което изглеждаше като червена боя.

Полицията пристигна на мястото, за да помогне на посланика и други членове на делегацията му да се измъкнат.

Протестиращите също така дефилираха във Варшава, за да протестират срещу войната, като докараха танк на трактор и го паркираха пред руското посолство в неделя вечерта.

Facebook logo
Бъдете с нас и във