Банкеръ Weekly

Свят

Закъсня ли Хилъри Клинтън?

След внимателно избиране на най-удобния момент бившият държавен секретар на САЩ Хилъри Клинтън публично обяви това, което всички знаеха отдавна: че се включва в кампанията за президентските избори през 2016-а. През 2008 г. бившата първа дама беше победена от Барак Обама в борбата за кандидат-президент от Демократическата партия, но според повечето политолози днес тя няма сериозни съперници в редиците на демократите. Сегашният държавен глава вече обяви, че подкрепя кандидатурата на бившия си държавен секретар. По думите му Клинтън би била "отличен президент" с ясен поглед за това, какво иска да направи за страната си.

"Тя бе много силен кандидат през 2008-а. С всички сили ме подкрепяше на изборите за президент. Като държавен секретар беше забележителна. Истински приятел е", обяви Обама на пресконференцията след срещата на върха на двете Америки.

Въпросът, който в момента светът си задава, е дали мощната президентска подкрепа ще наклони везните в полза на кандидатурата на 67-годишната госпожа Клинтън?

Като че ли пътят към номинирането й за кандидат-президент на Демократическата партия сега е по-лесен. За разлика от предиq срещу нея не е изправена кандидатурата на такъв рядко харизматичен лидер като Барак Обама. Което, разбира се, е моментното състояние на нещата - преди седем-осем години в течение на много месеци Клинтън също бе смятана за сигурната кандидатура на демократите, докато младият тъмнокож сенатор от Илинойс буквално не я помете в последните седмици преди определянето на победителя в тази надпревара. Все пак явления като Обама са рядкост в световната политика и докато на хоризонта не се появи негов двойник, можем да смятаме, че нищо не застрашава успеха на бившия държавен секретар сред демократите. Но докато се очертава кампанията за  номинирането на Хилари Клинтън да е по-лесна, отколкото през 2008-а, самата битка за президентския пост може да се окаже по-трудна. Нека не забравяме, че сега кандидатът на демократите ще трябва да защитава осем години управление на собствената си партия, с всички негови плюсове и минуси. Задачата на Обама преди седем години бе значително по-проста: президентът републиканец Джордж Буш-младши бе ударил дъното на всички възможни класации за популярност, а неговата партия губеше избори след избори за двете камари на Конгреса. Така че лозунгът на кампанията на Обама - "Трябва ни промяна", свърши половината работа.

Днес обаче вятърът духа в обратната посока. Републиканците са в настъпление по всички фронтове, държат здраво Конгреса и жадуват за реванш в Белия дом. Статистиката също не е в полза на демократите - в новата история на САЩ има само един случай, когато след осем години управление на една партия отново е избран за президент неин представител. Това бе Джордж Буш-старши, който успешно "наследи" Роналд Рейгън през 1988-а. Но управлението на Рейгън и тогава, и сега е определяно като едно от най-успешните, а рейтингът му неизменно гонеше върховете. Нещо, което не може да се каже за Обама.

Едно е ясно -  през 2016-а Хилъри Клинтън няма как просто да обяви "Трябва ни промяна". На нея ще й се наложи да се разграничи от негативите на една администрация, в която заемаше важна роля, но и да извлече максимума от нейните успехи. И то със собствено лице, а не като "продължение" на Обама. Пред подобно предизвикателство беше изправен през 2000 г. Ал Гор, вицепрезидентът на Бил Клинтън, който атакува овакантения му пост. Тогава Гор избра линия на пълно разграничение от предшественика си и... не успя. За което допринесе и губернаторът на Флорида Джеб Буш, спряган в момента за един от най-сериозните конкуренти на Хилъри за Овалния кабинет. Положението на претендентката на демократите се усложнява още повече, защото ще е принудена да установи здравословна дистанция не само от сегашната администрация, а и от управлението на собствения й съпруг.

Политическото минало на Хилъри Клинтън е нож с две остриета. Тя е позната на американската публика от повече от 20 години - по-точно от 1993-а, когато влезе в Белия дом като първа дама. Последва преизбиране на съпруга й, след което сенаторски мандат от щата Ню Йорк и поста на държавен секретар при Барак Обама. Неслучайно според последните проучвания само 2% от жителите на САЩ не знаят коя е тя. Когато обаче имаш такова минало, в него не може да липсват тъмни сенки - като се започне от неуспешните й опити още като президентска съпруга да реформира здравната система, през подкрепата й като сенатор за инвазията в Ирак през 2002-ра, отговорността й като държавен секретар за гибелта на американския посланик в Бенгази през 2012-а и се стигне до неотдавнашния скандал, при който стана известно, че е използвала личната си електронна поща за кореспонденцията си като държавен секретар.

Всъщност, по-големият проблем може да се окажат не определени епизоди от миналото й, а собствената му тежест. Или както се изрази младият републикански сенатор Марко Рубио, който започна предизборната си кампания на другия ден след Хилъри Клинтън: "Точно вчера една лидерка от вчерашния ден започна президентска кампания с обещанието да ни върне във вчерашния ден". Действително 67-годишната бивша първа дама има твърде натоварена биография, а в САЩ като че ли предпочитат да избират президенти с по-леко минало. Както и по-млади - ако в началото на 2017-а тя влезе в Белия дом, ще е най-възрастният американски президент, встъпил в първи мандат, като изключим Роналд Рейгън.

Дали докато изкачваше стъпалата към политическия връх, госпожа Клинтън не прегоря?

 

 

Досега трима представители на Републиканската партия официално са обявили намерението си да се кандидатират за най-висшия пост: сенаторът от Тексас Тед Круз, сенаторът от Кентъки Ранд Пол и сенаторът от Флорида Марко Рубио. Интересно е, че както бащата на Круз, така и двамата родители на Рубио са родени в Куба. Никой от тримата не е сочен за фаворит на партията, но предварителните проучвания дават най-големи шансове на Рубио.

Все още предстои включването на сочените за най-сериозни претенденти от Републиканската партия - бившия губернатор на Флорида Джеб Буш, чийто баща и по-голям брат вече са били президенти на САЩ, и губернатора на Уисконсин Скот Уокър. Сред другите спрягани имена са губернаторът на Ню Джърси Крис Кристи, бившият сенатор от Пенсилвания Рик Санторум, губернаторът на Луизиана Боби Джиндал, бившият губернатор на Тексас Рик Пери.

Все още никой не е обявил официално намерението си да конкурира Хилъри Клинтън за номинацията на Демократическата партия. Сред вероятните й съперници са сочени сенаторът от Вирджиния Джим Уеб, сенаторът от Върмонт Бърни Сандърс и бившият губернатор на Мериленд Мартин О'Мали.

Facebook logo
Бъдете с нас и във