Банкеръ Daily

Свят

Законът за социалните мрежи не трябва да е цензура

Евродепутатите проведоха дебат за регулациите в интернет.

Евродепутатите призоваха ЕС да ускори усилията си за регулиране на социалните мрежи, като в същото време опази свободата на словото. Те подкрепят  предложенията на Европейската комисия за акт за цифровите услуги и за акт за цифровия пазар. Тези два законодателни текста ще наложат правила за поведение на цифровите платформи и мерки за премахване на вредно или незаконно съдържание онлайн, включително опити за дезинформация.

Марина Калюранд (С&Д, Естония) заяви, че настоящите мерки срещу дезинформацията и езика на омразата в интернет “не са достатъчни, за да се противопоставят на атаката срещу нашата демокрация“. Тя посочи, че „след бунтовете на Капитолийския хълм във Вашингтон за всички нас е ясна крайната цена на това да позволим на дезинформацията и омразата да се разпространяват без пречки онлайн“. Калюранд приветства предложенията за законодателство: „Това е нашата възможност да покажем пътя и се надявам, че ще го направим заедно със съюзниците си в САЩ и другаде“.

Анализа Тардино (ИД, Италия) подкрепи нуждата от ясни правила за големите цифрови компании, „чиито действия имат отражение в реалния свят“. Решенията за това какво се публикува в цифровия свят трябва да се вземат не въз основа на насоки, разработени от платформите, а чрез законодателство, определящо ясни процедури и правила, каза тя. „Това е задача за законодателите... ЕС трябва да защити свободния и демократичен дебат в социалните мрежи“.

Александра Гезе (Зелени, Германия) посочи, че проблемите идват от големите компании, работещи с лични данни, и изходът не е те да вземат произволни решения за цензурирано на опасно съдържание. „Добрата новина е, че лечението е лесно: нека забраним бизнес модела, основан на следене на потребителите, като започнем със забрана на целенасочените реклами“.

Заместник-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова изтъкна, че предложеният Акт за цифровите услуги цели да увеличи отчетността на платформите онлайн и да изясни правилата за премахване на незаконно съдържание, включително при използване на език на омразата и подбуждане към насилие: „Трябва да внесем ред в дигиталното изразяване на демокрацията и да сложим край на цифровия Див Запад“. Тя обяви, че Комисията ще предложи правила за политическите реклами онлайн.

Магдалена Адамович (ЕНП, Полша) описа ситуацията в Полша, където много медии протестират в момента срещу плановете на правителството да въведе данък върху рекламите. „Призовавам цялата европейска общност да предприеме действия, да демонстрира солидарност с полските свободни медии, защото щом може да се случи в Полша, може да се случи и на вас“.

Драгош Тудораке (Обнови Европа, Румъния) заяви, че не следва да има разлика между правилата онлайн и в реалния свят - „има само един свят, в който трябва да защитим правата на гражданите и нашите демокрации в еднаква степен онлайн и офлайн“. Той прикани за по-тясно сътрудничество между демократичните държави и компаниите и подчерта, че е нужно сътрудничество със страни извън ЕС за противодействие на тактиките, използвани от Русия и Китай: „Трябва да използваме целия си арсенал от дипломатически средства, за да защитим правата на гражданите си и нашия начин на живот онлайн“.

От името на португалското председателство на Съвета Ана Паула Закариаш заяви: „Очакваме онлайн платформите да изпълняват функциите си, но демократичните институции, нашите закони и съдилища са тези, които трябва да определят правилата на играта, да кажат какво е незаконно и какво не е, какво трябва да се премахне и какво не трябва“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във