Банкеръ Daily

Проф. Огнян Герджиков:

Законите се правят безотговорно, популистки и непрофесионално

Проф. Огнян Герджиков

В последните години у нас законите се правят безотговорно, популистки и непрофесионално. Това коментира в ефира на bTV председателят на Консултативния съвет по законодателство към председателя на Народното събрание и бивш служебен премиер проф. Огнян Герджиков.

„Когато виждам как се творят законите, особено в последните години, наистина излизам от равновесие“, каза той и даде пример със закона за КТБ. „Той е явно противоконституционен. Не знам защо досега никой от тези, които могат, не са сезирали Конституционния съд (КС)“, каза Герджиков.

Според него е недопустимо със задна дата да се обявяват за недействителни сделки, които са извършени преди. „Това нещо в белия свят го няма, това нещо не може да съществува, това е погазване на елементарни правни принципи. Обаче у нас върви, у нас всичко може да се напише на хартия и то минава. Ние непрекъснато си нарушаваме Конституцията, непрекъснато“, категоричен е бившият служебен премиер. 

За промените в Закона за частната охранителна дейност, които бяха дадени на КС от главния прокурор и президента, Герджиков коментира, че не би се стигнало до връщане на мутрите от 90-те години, но хората от малките населени места не се чувстват защитени. „Някои от тях не са виждали полицай, освен на картинка. Това е като реакция срещу това, че МВР към днешна дата не е в състояние да осигури обществения ред в малките населени места. Затова е тази реакция на кметовете и аз от тази гледна точка ги оправдавам – те търсят начин да осигурят известно спокойствие на своите хора“, каза гостът.

Помолен да коментира сделката за ЧЕЗ, той каза, че „няма лошо държавата да се върне в някаква степен, но това зависи само от доброто желание на тези, които участват в сделката. „Държавата не може с властнически акт да се разпореди“, категоричен е той.

Герджиков каза още, че България губи арбитражни дела, защото „не си правим нещата както трябва, не сме коректни и демонстрираме, че не уважаваме правото“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във