Банкеръ Daily

Свят

Закон разширява участието на жените в политическия живот в Япония

Сградата на японския парламент

Долната камара на парламента на Япония е приела закон за разширяване участието на жените в политическия живот на страната. Това съобщава агенция Kyodo.

Отбелязва се, че в Япония от 2018 година вече има нормативен акт, предписващ на политическите партии да се стремят към джендърско равенство при избора на кандидати за общинските и парламентарните избори. Приетият сега закон възлага на партиите  отговорността в борбата със сексуалното насилие, а също така ги задължава да противодействат на дискриминацията на жените, която не дава възможност да се съвместява участието в политическа дейност с гледането на деца. На свой ред правителството и местните власти сега са длъжни да провеждат тренинги и консултации за предотвратяване и решение на тези проблеми, подчертават от Kyodo.

По данни от отчета на Световния икономически форум за 2020 година, Япония заема 121-во място от 153 страни в Глобалния индекс на джендерското разделение. Припомняме, че през 2012 година Страната на изгряващото слънце е била на 101-во място.

Освен това, в момента едва 15% от ръководните длъжности в Япония се заемат от жени, докато в правителството на Япония от 19 министерски поста само две се заемат от жени.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във