Банкеръ Daily

Свят

Заклети политически противници ще управляват заедно Италия

Лидерът на "Пет звезди" Луиджи ди Майо

Въпреки че са политически съперници от години, Движение "Пет звезди" и Демократическата партия постигнаха споразумение за създаване на коалиционно правителство в Италия, за да избегнат нови избори, които щяха да са крайно рисковани за тях в момент, когато крайнодясната партия "Лига" води в социологическите проучвания, пише френският в. "Монд".

Все още предстои да бъдат договорени разпределението на ключовите министерства и обща програма управленска програма. В противен случай италианският президент ще трябва да назначи временно правителство и да свика парламентарни избори, които да бъдат произведени наесен.

Дори ако се стигне до окончателно споразумение, Движение "Пет звезди" заяви във вторник, че ще го подложи на гласуване в интернет сред своите членове, а много поддръжници на движението са враждебно настроени към Демократическата партия и не искат съюз с нея.

Новото коалиционно споразумение, дошло само седмица след разпадането на коалицията на националисти и популисти, измества италианската крайна десница и лидера на партията "Лига" Матео Салвини от центъра на събитията, подчертава американският в. "Ню Йорк таймс". Неочакваният поврат беше посрещнат с облекчение от Брюксел след 14 месеца евроскептични провокации, мерки срещу мигрантите и пренебрегване на финансовите правила на ЕС.

След финансовата криза в ЕС преди едно десетилетие, Италия и други големи европейски страни се сблъскаха с колапса на традиционните политически партии, доминирали в политиката след Втората световна война. Движение "Пет звезди" беше катализатор на тази промяна, а Демократическата партия - нейна жертва. Тази история прави новата коалиция "брак по сметка" между заклети политически противници, който може да се окаже също толкова нестабилен и предразположен към конфликти, колкото и досегашното правителство, коментира "Ню Йорк таймс". Но ако те не успеят да работят заедно, разочарованият Салвини ще чака своя шанс.

Facebook logo
Бъдете с нас и във