Банкеръ Daily

Свят

Захарова: Нямаме намерение да започваме исторически дискусии

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова отново взе отношение по най-горещата тема през последната седмица. "Това, което виждаме, показа, че има опити целият разговор да бъде пренасочен от реална оценка към историческата част. Нея нека я коментират историците. Ние казваме, че е необходимо уважение към паметта на хората, дали живота си не за завоюването, а за освобождаването на други страни от фашизма", заяви Захарова по време на редовния й седмичен брифинг.

Захарова отговори на журналистически въпрос за паметника на Съветската армия в София и за разразилия се спор кой е спасил българските евреи от смърт по време на Втората световна война с думите: "Ние планомерно засягаме проблематиката с паметниците. Виждаме, че това, което се случва с паметниците на героите от Втората световна война, освободили Европа и по-специално България от фашизма, е, че те биват подлагани на нападения. Но, за съжаление, не виждаме адекватна реакция от страна на държавата. Става дума за неподвеждане на тези деяния под наказателна отговорност. По отношение на тези паметници се проявява отношението на хора, действащи извън контекста, извън последиците от Нюрнбергския процес".

От думите й стана ясно, че руското външно министерство е било в течение на полемиката в българските медии и общественост от последната седмица.

"Защо, когато молим да бъдат защитени нашите паметници - по време на преговори, в двустранни контакти - не ни чуват?", запита Мария Захарова, която завърши коментара си, уточнявайки, че тя и колегите й нямат намерение да започват дискусии на исторически теми, а само искат да бъдат чути и паметниците да бъдат поддържани в необходимото състояние, а тези, които ги оскверняват, да бъдат открити и наказани.

Facebook logo
Бъдете с нас и във