Банкеръ Daily

Свят

Захарова жестоко разкритикува София - "нелегитимно пренаписвала историята"

Твърдейки, че Червената армия е довела до предполагаеми репресии, България пренаписва историята и тази позиция на София сочи зловеща тенденция, заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова в интервю за ТАСС.

"Ние добре знаем, че всяка страна има свои политически предпочитания и тенденции. Имайки предвид, че изявлението е официално, посолството ни, естествено, отговори. Открито говорихме за недопустимостта да се изкривява историята", посочи Захарова в петък.

Според нея позицията на българското външно министерство е абсолютно ясен показател, че България пренаписва историята, а това е опасна тенденция, тъй като е нелегитимна.

Във вторник МВнР излезе с официална за организирана в София изложба от Руския културно-информационен център, посветена на "75-годишнината от освобождението на Източна Европа от нацизма".

В изявлението София подчерта, че " щиковете на Съветската армия донесоха на народите в централна и източна Европа половин век репресии, заглушаване на гражданската съвест, деформирано икономическо развитие и откъснатост от динамиката на процесите в развитите европейски държави“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във