Банкеръ Daily

Германски икономически институт:

Загубите за страните от ЕС от епидемията ще са много милиарди евро

Загубите на страните от ЕС, дължащи се на пандемията от коронавирус и икономическото й отражение, ще достигнат милиарди евро. Това прогнозира германският икономически институт Ифо (Ifo), цитиран от ТАСС.

Прогнозата е изготвена след анализ на ситуацията в Австрия, Швейцария, Италия, Испания, Франция и Великобритания на основа предположението, че в тези страни за два месеца производството ще бъде частично спряно, а общественият живот - сведен до нула. 

За Австрия експертите очакват загуби между 34 и 57 млрд. евро. Швейцария може да загуби между 49 и 81 млрд. евро, Италия - от 143 до 234 млрд. евро, Испания - от 101 до 171 млрд евро, Франция - от 176 до 298 млрд. евро, а Великобритания - от 193 до 328 млрд. евро.

Ако предприятията останат затворени за повече от два месеца, то Европа ще се сблъска със загуба на производство, каквато не е отчитана нито при предишните рецесии, нито заради природни катастрофи, предупреждава ръководителят на института Клеменс Фуст.

Спешно са необходими мерки, които да позволят на предприятията да възобновят производството и едновременно да продължат да се борят с пандемията, подчерта експертът.

Настоящата пандемия е най-голямото предизвикателство за света след Втората световна война, предупреди и генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, цитиран от Би Би Си.

Той посочи, че може да се стигне до рецесия без аналог в скорошното минало.

Гутериш заяви това по повод новия доклад на ООН за потенциалния социоикономически ефект от коронавируса.

Броят на потвърдените случаи в света наближава 860 000 с над 42 000 жертви.

"Новото заболяване атакува обществата в тяхната сърцевина, отнема животи и прехраната на хората", заяви Антониу Гутериш.

"Covid-19 е най-големият тест, пред който сме изправени от създаването на ООН", допълни той и призова за "незабавен координиран здравен отговор за прекратяване на предаването и слагане на край на пандемията". 

Facebook logo
Бъдете с нас и във