Банкеръ Daily

Свят

Загубите на ресторантьорите в Испания заради омикрон щама са 1.5 млрд. евро

Загубите на ресторантьорския бизнес в Испания заради въздействието на омикрон варианта на новия коронавирус могат да достигнат до 1.5 млрд. евро. Такова мнение е изразил председателят на организацията на предприемачите в сектора Хосе Луис Исуел.

Според него, става дума само за отменените мероприятия, които са били планирани за отбелязване около Рождество. "Сега с ограниченията, които се въвеждат ние пресметнахме, че загубите могат да достигнат и до 1.5 млрд. евро", е отбелязал той.

От началото на пандемията в Испания са идентифицирани над 5.9 млн. случая на заразяване, като над  89 хил. пациенти са починали.

В края на декември миналата година в страната започна кампания по ваксинация на населението. Към момента около 90% от испанците над 12 години вече напълно са ваксинирани срещу коронавируса.

Темповете на разпространение на инфекцията в Испания обаче отново са нараснали. В последните дни в иберийската страна е бил отбелязан антирекорд при дневния ръст на инфектираните.

Важен дял в икономиката на страната има международният туризъм. Преди пандемията годишно Испания се посещаваше от около 60 млн. туристи (95% от тях са от Западна Европа). Страната притежава най-голямата в Европа леглова база за обслужване на многобройните посетители. Голяма част от населението е ангажирано в сферата на туристическото обслужване, а приходите от туризма се равняваха на 40 млрд. евро.

Facebook logo
Бъдете с нас и във