Банкеръ Daily

Свят

Заев застана зад "мини Шенген", щял да носи облаги

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев заяви, че е подкрепил инициативата на сръбския президент Александър Вучич за формиране на "мини Шенген" в Западните Балкани, защото тя носи облаги за всички страни от региона, предаде Танюг.

"Подкрепям всеки начин Балканите да си сътрудничат, а не винаги да чакаме да дойде някой от ЕС и да ни събере. Можем да покажем капацитета си и сами", каза Заев за сръбската телевизия Пинк.

Той подчерта, че на Балканите вече се разговаря.

"Имаме лидери, които са приятели. И аз, и албанският премиер Еди Рама приехме тази инициатива, предложена от президента Вучич, защото виждаме, че носи облаги, и то не само за нашите страни, но и за целите Западни Балкани", каза Заев.

Коментирайки френското "не" за преговорите с ЕС, Заев каза, че "му се къса сърцето", защото Северна Македония е пример за решаване на двустранните проблеми със съседите. Той подчерта, че страната му е имала големи проблеми с България и особено с Гърция, но тези проблеми са били решени, а страната е изпълнила 100 процента от необходимите реформи. Той подчерта, че е било наистина разочароващо, след като всички лидери на ЕС, включително и френският президент Еманюел Макрон, са потвърдили успехите на страната и въпреки това датата за преговори е била отложена.

"Ние ще продължим реформите, защото и ние, както и гражданите на Сърбия, искаме не само да сме членки на ЕС, но и да живеем по-добре, да бъдем по-богати", каза премиерът на Северна Македония.

Facebook logo
Бъдете с нас и във