Банкеръ Daily

Свят

Заев започва преговори с опозицията за подкрепа за новото име на Македония

Днес започват преговорите в Македония между управляващи и опозиция в търсене на парламентарна подкрепа за конституционните промени, които произтичат от договора с Гърция за промяна на името на страната, съобщи БНР.

Македонският премиер Зоран Заев заяви, че ако консултациите се окажат неуспешни, през ноември е възможно да се проведат предсрочни парламентарни избори.

В обръщение към нацията снощи македонският президент Георге Иванов обяви референдума за неуспешен.

Лидерът на най-голямата опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски също коментира, че допитването се е провалило. Той обаче уточни, че референдумът е показал, че хората в Македония са "за" членство в Европейския съюз, но без договор с Гърция.

Гръцкият външен министър Никос Кодзиас коментира допитването, като заяви, че сътрудничеството между Атина и Скопие е ключово за стабилността на Балканите. В интервю за обществената телевизия ЕРТ дипломат номер едно на Атина коментира резултатите от вота, като по думите му процентът изглежда нисък заради неизчистените от мъртви души избирателни списъци в страната.

"Имащите право на глас реално са около 1 милион, 1,1 милиона, 1,2 милиона души, а не 1,8 милиона, както е според избирателните списъци. Така че ако абсолютно всички имащи право на глас го бяха упражнили, то резултатът пак щеше да е 50% + 1. Опозицията в страната обаче, която се отличава със своята хитрост и национализъм, реши да добави гласуващите с "Не" към мъртвите души и липсващите в списъците, за да се получи накрая по-нисък процент", смята Кодзиас.

Facebook logo
Бъдете с нас и във