Банкеръ Daily

Свят

Заев: Веднага след изборите в България ще преговаряме

Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев обяви днес, че депутатите от парламентарната комисия по външните работи най-вероятно ще бъдат информирани за подробностите от размяната на идеи между работните групи и външните министри на Република Северна Македония и България, съобщи сайтът 360 градуса.

Точната дата на заседанието ще бъде потвърдена по-късно след разговори с председателя на комисията, а за точното съдържание на разговорите Заев насочи към министрите. Заев каза само накратко, че процесът на официални преговори е завършен и очаква да последва процес на реализиране на плана за действие, а веднага след изборите в България ще започнат разговори и преговори на политическа основа.

Председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски предприе мини дипломатическа офанзива при сестринските партии в региона и Европа, за да лобира за придвижване на Република Северна Македония към европейското бъдеще, съобщават македонските медии, цитирани от БНР.

Мицкоски и заместник председателят на ВМРО-ДПМНЕ Александър Николоски се срещнаха днес в Будапеща с унгарския премиер Виктор Орбан и външния министър Петер Сиярто. На срещата бяха констатирани отличните и приятелски отношения между двете сестрински партии ВМРО-ДПМНЕ и ФИДЕС.

Мицкоски се спря на блокираната европейска интеграция "след последното вето" на България и поиска подкрепа от приятелска Унгария за отблокиране на пътя на страната към ЕС и за цялостна подкрепа по пътя й към европейска интеграция.

"Независимо че ВМРО-ДПМНЕ е в опозиция, смятам, че трябва да се използва целият потенциал, с който разполагаме, да се окаже своеборазен натиск и да се придвижим по пътя към ЕС. Имаме две опции - или да се задушим във вътрешни обвинения за това кой разпространява фалшиви новини и кой - истината. Извършва се операция, с която се иска да се прикрие анексът към Договора, за който говори България, а виждаме, че властта в Македония моли Бог да не се разбере. Втората опция е да не чакаме, да почукаме на вратите, които можем да отворим и да поискаме подкрепа за това, което е обща стратегическа цел, а това е отблокиране на пътя към ЕС", каза Мицкоски в интервю за "Дойче веле".

Предшественикът на Мицкоски на лидерския пост във ВМРО-ДПМНЕ и бивш премиер - Никола Груевски, се укри от съдебно преследване в родината си именно като потърси убежище в Унгария.

След разговорите в Будапеща Мицкоски заминава за Любляна и среща с премиера Янез Янша, а оттам - за Хърватия, допълва сайтът 360 градуса.

Facebook logo
Бъдете с нас и във