Банкеръ Daily

Свят

Заев: В нашата политика няма стратегия за вреда на Сърбия

Правителството в Скопие никога не е имало намерение да извършва каквито и да е разузнавателни дейности, против която и да било съседна страна. Това заяви македонският премиер Зоран Заев пред сръбското издание "Блиц". Той коментира обвиненията на Белград, че страната му извършва офанзивна шпионска дейност, заради които Сърбия изтегли дипломатите си от Скопие.

Зоран Заев подчерта, че новата власт в Скопие е изцяло посветена на изграждането на добросъседски отношения със Сърбия. По думите му правителството подкрепя призива на официален Белград да защити двустранните отношения между двете държави. Заев определи като "фалшиви новини" появилите се информации, че македонското правителство е сключвало споразумения с Албания, които вредят на сръбските интереси. В нашата политика няма стратегия и политика за вреда на Сърбия, каза още македонският премиер.

Искрата между Белград и Скопие пламна, след като президентът Александър Вучич обвини Скопие в шпионска дейност, в която е намесена трета страна. Той отрече под трета страна да е имал предвид Русия. Македонските медии допуснаха, че реакцията на Белград е провокирана от намеренията на кабинета на Заев да подкрепи приемането на Косово в ЮНЕСКО.

Facebook logo
Бъдете с нас и във