Банкеръ Daily

Свят

Заев уверен, че ще се разбере с България за Гоце Делчев

Лавина от реакции от македонски официални представители предизвика вчера изявлението на българския вицепремиер и министър на отбраната Красимир Каракачанов, че България ще блокира първата междуправителствена конференция на Република Северна Македония с ЕС, ако смесената комисия не постигне съгласие по отворените исторически въпроси, пише скопският вестник "Вечер". Като цяло всички смятат, че ще бъде намерено общо решение с България в духа на приятелството и с почитане на Договора за добросъседство, отбелязва изданието.

Премиерът Зоран Заев, гостувайки на националната телевизия, изрази увереност, че ще бъде намерено решение с България и двете страни ще излязат победители.

Историята е важна, но тя трябва да бъде отправна точка за бъдещето, заявил Заев.

Показахме, че имаме капацитет за решаване на въпросите. Решихме три глави, пет исторически личности, шестата историческа личност е Гоце Делчев, казал Заев. Той изразил увереност, че в периода, който предстои, бързо ще бъде намерено решение с България, пише в. "Слободен печат".

Зоран Заев обяви четвърти пакет мерки в помощ на икономиката, пише още "Слободен печат". Държавата, заяви Заев в интервю за МРТ, има пари, за да обяви четвърти пакет мерки, като при това не се бавят пенсии, заплати, социални помощи, трансферите към здравния фонд. В четвъртия пакет мерки ще бъдат обхванати най-бедните, вероятно с платежни карти, ще има и стимули към компаниите да връщат на работа уволнени служители.

Facebook logo
Бъдете с нас и във