Банкеръ Daily

Свят

Заев: Създаваме диалог, а не конфликт с България

Ние създаваме диалог, а не конфликт с България, спокойствие и готовност за сътрудничество, вместо национализъм за вътрешна употреба и нова изолация. Това посочва премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев в интервю за агенция МИА.

Зоран Заев казва, че комуникацията със София в търсене на решение продължава и допълва, че двустранните въпроси не трябва да бъдат пречка в евроинтеграционния процес. По думите му изборите в България не трябва да пречат на изглаждането на двустранните разногласия. 

Премиерът на Република Северна Македония очаква специалният пратеник Владо Бучковски, външният министър Буяр Османи и българският външен министър Екатерина Захариева да възобновят контактите в търсенето на решение след новогодишните празници.

Трябва да демонстрираме европейски ценности в това време на предизвикателства. Диалог, вместо конфликт. Спокойствие и готовност за сътрудничество вместо национализъм за вътрешна употреба и нова изолация. И двете държави имат дълг към македонските и българските граждани да им осигурят европейско бъдеще, придържайки се към европейските ценности, посочва Заев.

По думите му Северна Македония е фактически част от Европа след ясното решение от март на всички страни членки и последвалия доклад на Европейската комисия, но всяко отлагане на началото на преговорите по присъединяване само поставя под въпрос доверието към ЕС.

Зоран Заев смята, че Северна Македония губи време заради неприемането на преговорната рамка, но истинският губещ е ЕС. Това е удар в устоите на ЕС, казва премиерът на Република Северна Македония.

Ние ще се борим, защото нашите деца очакват от нас да спечелим битките на 21-ви век, те искат да бъдат част от ЕС, да се радват на сигурност и стабилност, след като вече сме членове на НАТО. Ние няма да позволим определени кръгове да бродят в страната. Не, тази страна е защитена от НАТО и това вече е потвърдено с документ. Аз водя тази битка, която е обща за македонците, албанците, турците, власите, ромите, сърбите, бошняците и всички останали, казва Зоран Заев пред агенция МИА.

Facebook logo
Бъдете с нас и във