Банкеръ Daily

Свят

Заев се надява до декември да имаме кабинет, с който да преговаря

Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев заяви, че всички информации сочат, че в България заедно с президентските ще има и нови трети парламентарни избори. Той се надява, че след тяхното приключване ще бъде формирано ново българско правителство, с което ще може да се разговаря. Заев иска да се намери решение и да се отблокира процеса на започване на преговори на Северна Македония за членство в Европейския съюз.

"Имайки това предвид, аз очаквам, че в края на ноември и през декември ще можем да решим въпросите, защото ние разгледахме всички въпроси. Чрез пътната карта сме разгледали всички въпроси, което означава гаранции чрез срокове и отговорни институции за увеличаване на ефикасността на реализацията на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с България", каза Заев.

"Същевременно сме подготвени - и това публично отправям апел да стигне и до България - да издадем две дипломатически ноти, а първата е, че Северна Македония също като Република Северна Македония се отнася за тeриториална суверенна цялост на държавата Република Северна Македония, че нямаме териториални претенции спрямо нито една от съседните държави, включително и България, и да ги изпратим навсякъде, където е необходимо, включително до ЕС, до България, до съседите, до ООН, няма проблем с това", заяви Заев в отговор на журналистичеси въпрос след отбелязването на реконструкцията на битпазар в Скопие.

"Втората дипломатическа нота е за ненамеса във вътрешните работи, включително и малцинствените права", каза още Заев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във