Банкеръ Daily

Свят

Заев се надява до 15 септември да има Закон за държавната прокуратура

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев заяви, че е оптимист, че Законът за държавната прокуратура може да бъде приет с консенсус до 15 септември, предаде агенция МИА.

Според министър-председателя е необходимо да бъдат защитени правосъдието и случаите, разглеждани от Специалната прокуратура, чийто бъдещ статут е регулиран от този закон, предава. 

"Трябва да бъде осигурено бъдещето на Специалната прокуратура, защото е инвестирано много, включително пари и подкрепа от приятелски държави. Смятам, че заедно можем да намерим решение (до 15 септември)", каза Заев в отговор на журналисти на пресконференция.

Ако правосъдието отново стане жертва на натиска, това не е от полза за никого, посочи той.

Северна Македония се опасява, че ако Законът за държавната прокуратура не бъде приет до 15 септември, когато изтича мандатът на Специалната прокуратура, страната няма да получи дата през октомври за начало на присъединителни преговори с ЕС.

Парламентарната комисия за избори и назначения на Северна Македония ще заседава утре по доклада на Съвета на прокурорите за освобождаване на специалния прокурор Катица Янева, предаде агенция МИА.

В понеделник председателят на парламента на Северна Македония Талат Джафери предаде доклада с бриф "поверително" на председателя на парламентарната комисия за избори и назначения Илия Димовски.

По думите на Димовски все още няма яснота за това дали докладът ще бъде разгледан на заседанието при закрити врата. Той обаче се застъпи за публично заседание с цел да се подобри общественото доверие в парламента и правосъдната система.

След като комисията приключи обсъждането на доклада, председателят на парламента следва да свика пленарно заседание на тема отстраняването на Янева като специален прокурор. След това решението на депутатите трябва да бъде одобрено от Съвета на прокурорите.

Името на Катица Янева бе замесено в аферата "Рекет", отнасяща се за изнудване на заподозрени от Специалната прокуратура. Тази прокуратура бе създадена да разследва случаи, свързани с незаконно подслушване на политици, организирана престъпност и корупция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във