Банкеръ Daily

Свят

Заев: С Румен Радев ще работим за общо бъдеще

Румен Радев и Зоран Заев

В телефонен разговор поздравих за победата президента на Република България Румен Радев. Това написа македонският премиер Зоран Заев часове след като бе обявено, че Радев е преизбран за държавен глава.

"Пожелах всичко най-добро за нашия съсед и целия български народ. Разбрахме се, че България и Република Северна Македония ще продължат, чрез диалог и взаимно разбирателство, да търсят решения в името на общото европейско бъдеще", заяви Зоран Заев.

https://www.facebook.com/zaevzoran/posts/10160097963292932?__xts__[0]=68.ARCyHvSeL9iS522KjNXy2YVI64EH45SP7A2Ceov25BUa2l7xdB7L5AY-7XNRYobo848Aks4otzW5nSXGRETPgSfW_0i6IlUxh2eCMUw-m8QmDF0EkLnW0yccag22i1wR12Sv7oeNhCWMdAwbNeo17Qb2l4VbVoWCUVZycSZxObjbXf3ZnoKPonVrvX6Qz-giN6pkURswc909poqBnzKD-K8uoKobCiVXspiJwbPZv3s91Q3zte33uvsR2nmYpw5TZb-I6OhF7M_nrO-l-8WUyAsBMxteWR7K8_0O0Fp617_zsb0

Междувременно Зоран Заев съобщи, че във вторник на заседания на Централния и Изпълнителния съвет на Социалдемократическата партия ще бъде потвърдена оставката му и ще започне процедурата по избор на нов лидер.  Също за вторник лидерът на „Алтернатива“ Африм Гаши обяви, че партийните органи ще обсъдят дали ще останат в опозиция или ще приемат поканата за участие в правителството, за да завърши целия му мандат до 2024 г.

Властите в Северна Македония очакваха с трепет края на изборния месец у нас, тъй като се надяват новата власт в България да промени позицията си за ветото на Северна Македония, което наложихме над еврочленството й. 

Новото българско правителство ще трябва да се справи с въпроса, оставен отворен от предните кабинети, по отношение на упражненото право на вето за начало на преговори за членството на Северна Македония в ЕС. Според анализатори спечелилите изборите в България гледат положително на възможен изход от безизходицата. 

Дори в България да бъде сформирано правителство, което би искало да деблокира темата срещу нещо в замяна и оттегли ветото, това може да не стане до 14 декември, когато ще има среща на върха на ЕС и Скопие се надява европейските партньори да вземат положително решение по отношение на членството на Северна Македония. Франция иска въпросът да бъде решен в рамките на декември, тъй като в противен случай ще бъде прехвърлен за нейното председателство на ЕС. Американците и германците също искат, по други причини, темата да бъде приключена. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във