Банкеръ Daily

Свят

Заев: С Петков се разбрахме да решим спора до 6 месеца

Зоран Заев заяви в сряда, че ще се оттегли от поста министър-председател на Република Северна Македония в началото на следващата седмица. Той очаква новият лидер на Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) Димитър Ковачевски да оглави правителството, съобщава агенция МИА.

Пред TV24 Зоран Заев каза, че консултациите с коалиционните партньори ще бъдат завършени тези дни.

Запитан за българското вето, Заев изрази надежда, че новото българско правителство ще даде положителни сигнали.

Новото българско правителство встъпи в длъжност на 13 декември, не може да се очаква на следващия ден, на 14 декември, Съветът на ЕС по общи въпроси да вземе решение, отбеляза Заев. Той посочи, че Република Северна Македония е предала своите отговори, и изрази надежда, че всички недоразумения ще бъдат разрешени. Заев каза, че страната, под ръководството на новия министър-председател, е на разположение за обсъждане на всички детайли.

Зоран Заев съобщи още пред TV24, че е разговарял по телефона с новия български премиер Кирил Петков. По думите му двамата са се съгласили, че спорът трябва да бъде решен през следващите шест месеца и че трябва да бъдат създадени работни групи за енергетика, инфраструктура, икономика, култура и здравеопазване. "Те трябва да създадат климата за решаване на проблемите", отбеляза Заев.

Той изрази очакване първата междуправителствена конференция с ЕС да бъде едно от първите големи постижения на правителството, оглавявано от Димитър Ковачевски.

Според Заев Република Северна Македония няма нужда от предсрочни парламентарни избори. Редовните избори трябва да се произведат през 2024 г., напомня МИА.

Страната разполага с увеличено парламентарно мнозинство, което има амбицията да нарасне още в бъдеще. Трябва да дадем на нашия народ, на нашата икономика, период от две години и половина без избори, за да осигурим растеж и развитие без прекъсване, каза Заев.

Той очаква от новия лидер на СДСМ да запази ценностите на партията, а именно солидарност, свобода, демокрация, равенство на гражданите.

Вчера Зоран Заев предаде поста председател на СДСМ на Димитър Ковачевски в централата на партията в Скопие.

Facebook logo
Бъдете с нас и във