Банкеръ Daily

Свят

Заев: С Петков се разбрахме да деблокираме преговорите

Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев в телефонен разговор е честитил на Кирил Петков избирането му за премиер на България, при което двамата се съгласили да продължат да работят за намиране на приемливо решение за деблокиране на процедурата за начало на преговори за членство между Република Северна Македония и ЕС, съобщи МИА.

На колегата Кирил Петков честитих избора за председател на Министерския съвет на Република България. В телефонния разговор пожелах на премиера Петков успешен мандат и осъществяване на всички приоритети, утвърдени в програмата на неговото правителство с цел благополучие и просперитет на българската държава и българските граждани, заяви Заев на официалната си страница във Фейсбук.
Заев заяви, че в разговора двамата са изразили готовност да ускорят комуникацията и сътрудничеството чрез няколко работни групи в областите икономика, култура, здравеопазване, енергетика, инфраструктура и други области от интерес за македонските и българските граждани.

Съгласихме се да продължим да работим за намиране на приемливо решение за деблокиране на процедурата за начало на преговори за членство на Северна Македония в ЕС и за нов позитивен импулс за укрепване на двустранните отношения между нашите две страни в името на общото европейско бъдеще, посочи Заев във Фейсбук.

Надграждането е много ясно, обективно и структурирано, и ще бъде въпрос на реална работа, а не на изказвания и на политически лозунги, заяви Кирил Петков след днешното заседание на Министерския съвет.

"Вчера получих обаждане от Зоран Заев, да ме поздрави за позицията. Обсъдихме идеята за работните групи, за която говорихме по време на кампанията. Тя ще бъде структурирана в най-кратък срок, надявам се в началото на януари да имаме ясен план кои са работните групи. Включително и това, за което говорихме тази сутрин - да се включи още култура, инфраструктура и икономика като допълнение на историята. Трябва да направим план за действие и още през ранния януари тези работни групи да имат реални резултати, които да дадат, с идея да напреднем в преговорите в по-оперативен план", посочи премиерът.

При Заев има промяна, той самият очаква, че ще има нов министър-председател в началото на следващата година, което ще даде и добрия общ старт, каза още Петков за разговора си с премиера на РСМ.

Кирил Петков посочи още, че не той, а държавният глава Румен Радев ще пътува до Брюксел, за да се включи в заседанието на Европейския съвет.

"Предпочитам моята първа поява в Брюксел да не бъде тази седмица, защото приоритизирам реалните проблеми, които трябва да решим днес. Някои хора казваха, че може би ще имаме 100 дни по-свободно време, но не, оказа се, че имаме само един следобед и една вечер, снощи. От тази гледна точка президентът Румен Радев ще отиде в Брюксел", уточни премиерът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във