Банкеръ Daily

Свят

Заев: Русия да разбере, че за Македония няма алтернатива на НАТО и ЕС

Зоран Заев и Йоханес Хан

Русия трябва да си даде сметка, че няма алтернатива за Република Македония на пълноправно членство в Европейския съюз и НАТО. Македонското правителство не само че иска да потвърди сътрудничеството с Руската федерация, но иска и да го развие. 

Това заяви днес македонският премиер Зоран Заев на обща пресконференция с еврокомисаря Йоханес Хан, отговаряйки на журналистически въпрос във връзка с вчерашната реакция на руското посолство на негово изявление за финансиране на протестите в Македония от страна на някои бизнесмени в Русия. 

Аз само коментирам факти и изявления, които са стигнали до мен от доклади... Всички знаят, а трябва да знае това и Руската федерация, че няма алтернатива за Република Македония освен пълноправното членство в ЕС и НАТО, заяви Заев.

Вратите на Европейския съюз са широко отворени за Македония и от вас зависи дали ще използвате това или не. Вие трябва да вземете решение за бъдещето на своята страна, заяви днес Йоханес Хан, който в Скопие официално даде старт на началото на процеса на скрининг и подготовка за стартиране на преговорите за членство в ЕС през юни 2019 г., съобщи МИА. 

Вратата към ЕС е широко отворена благодарение на реформаторските приоритети, върху които работеше правителството през изминалата година, но и на постигнатите договори за добросъседство с България и за името с Гърция, заяви Хан.

Той приветства получаването на покана за членство в НАТО, изтъквайки, че това ще означава повече сигурност и просперитет за гражданите на Македония. 

На днешното заседание на правителството, на което присъства Хан, бяха взети решения, с които започва скрининг процесът за подготовка на присъединителни преговори с ЕС. За главен преговарящ е назначен вицепремиерът Буяр Османи, а за технически преговарящ - съветникът на премиера Боян Маричич. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във