Банкеръ Daily

Свят

Заев: Продължаваме да градим приятелски отношения с България

"С България продължаваме да градим приятелски отношения, защото ни трябва решение, за да влезем в ЕС и да изпълним втората еднакво важна цел, след членството в НАТО. Горд и щастлив съм, че доживях по време на моя мандат да станем членове на Алианса, това е стратегическа цел от 1993 година. Продължаваме да работим за изпълнение и на втората стратегическа цел - членството в ЕС", заявил премиерът и лидер на СДСМ Зоран Заев във вчерашния тв дуел по телевизия Канал 5 с председателя на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, предава агенция МИА.

Според него "не можем да се надяваме на нищо през септември, октомври и ноември, а през декември".

Заев очаква на третите последователни парламентарни избори България да формира политическо правителство, но твърди, че това не е необходимо, за да се вземе решение. Португалското предложение дава решение, подчерта той. То бе прието и от сегашното словенско председателство на ЕС.

"Важно е, че ще има и президентски избори. Твърдя, че не е необходимо да има политическо правителство в България, за да вземе решение", изтъкна премиерът и повтори, че с България изобщо не се разговаря за езика и идентичността, а за развитие на сътрудничеството.

Мицкоски е категоричен, че разговорите с България се усложнени поради, както каза, "ексхибициите на това правителство и лошата "доматена" политика".

"Трета година преговаряме, но колко глави отворихме? Нали решихме проблемите със съседите? Докога ще преговаряме? Не трябва да преговаряме щом като имаме договор и всички проблеми със съседите са решени. Народът точно усеща, че е унизен, омаловажен и разочарован, не вярва в институциите, нито на политиците", заяви Мицкоски.
"Трябва да градим държавата отначало след 17 октомври", добави той.

На това Заев отвърна, че така не се говори за държавата.

"За държавата не се говори с отричане на успехите, а с уважение към тях. Когато се зарадвате на успехите, тогава ще можете да поискате държавата. Вие отричате успехите на страна, към която днес има голямо уважение. Народът вижда това. Светът ни уважава, посетиха ни всички големи демократични лидери, за да изразят уважение за смелата ни политика", подчерта Заев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във