Банкеръ Daily

Свят

Заев: Правата на никого в Северна Македония не са нарушени

"Правата на никого в Република Северна Македония не са нарушени, включително на гражданите, които се определят като българи", заяви премиерът на страната Зоран Заев в отговор на журналистически въпрос, цитиран от информационния сайт "Сакам да кажам".

"Въпреки че в конституцията нямаме етническа принадлежност "българи", при преброяването всеки може да се определи, тъй като въпросът гласи "Към коя етническа общност принадлежите?". Ние сме мултиетническа общност, зачитаме правата на всички общности в страната, дори на най-малките", добави той.

"Изпращам силно послание до съседна България да бъдем внимателни, защото винаги сме съумявали да даваме отговор на всяка тяхна загриженост. Да не се поддаваме на каквито и да са провокации. Ние сме страна членка на НАТО, не трябва да ни се пращат разузнавателни служби. Правата на гражданите са свещени. Надявам се, че това е било информационна среща, защото е недопустима намеса на една държава в друга държава, това е предвидено и в Договора за добросъседство", каза още Заев.

По повод свиканата от президента на България Румен Радев среща на шефовете на службите за сигурност с цел защита правата на гражданите от диаспората, премиерът на Северна Македония коментира: "На разположение сме да отговорим на всички въпроси".

Срещата се състоя поради зачестилите случаи на нарушаване на правата на македонски граждани само поради това, че се самоопределят като етнически българи, съобщи кабинетът на българският държавен глава.

Заев съобщи, че се водят разговори за промяна на името на управляващия СДСМ - Социалдемократически съюз на Македония, в съответствие с Преспанския договор с Гърция, съобщават още македонските сайтове. Това ще стане на предстоящите конгреси на партията. Една от идеите е за името Социалдемократи от Северна Македония.

"Има и други идеи, започнахме дебатите открито и прозрачно, защото призоваваме всички да постъпват в съответствие с конституцията и законите и ние, разбира се, трябва да бъдем пример за това", каза Зоран Заев, който е и лидер на СДСМ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във