Банкеръ Daily

Свят

Заев поздрави Борисов за победата, очаква нови преговори

Македонският премиер Зоран Заев очаква разговорите с България да продължат след формирането на правителството в София в духа на приятелство, добросъседство и сътрудничество и в съответствие с Договора за добросъседство от 2017 г., съобщават медиите в Скопие.

Първо, нека поздравя българския народ за успешно проведените избори с оглед на сегашната, най-силна вълна на пандемията. Разбира се, поздравления на г-н Борисов за победата, желая им мъдрост в преговорите за формиране на правителство, в най-добрия интерес на техния народ, е заявил Заев пред репортери. Ние ще изчакаме да бъде формирано правителство, за да продължим двустранните дискусии в духа на приятелство, добросъседство и сътрудничество, в съответствие с Договора за приятелство от 2017 година, е добавил премиерът.

Вестник "Слободен печат" коментира, че следизборната ситуация в България е лоша новина за Скопие.

"Първо, самото съставяне на правителство е неизвестно и може би добра новина е, че влизането в парламента на националиста Каракачанов виси на косъм, но лоша новина е, че сега втората по сила политическа опция, партията на Слави Трифонов има изразени антимакедонски позиции", пише изданието. "Съвсем очаквано в съседна България на парламентарните избори победи партията ГЕРБ на актуалния премиер Бойко Борисов и съвсем изнанедващо втора политическа партия в България стана партията "Има такъв народ" на Слави Трифонов", отбелязва още скопският вестник.

В Република Северна Македония от днес до 20 април се въвежда полицейски час, а заведенията за хранене ще бъдат затворени, съобщават изданията в Скопие. На пресконференция премиерът Зоран Заев съобщи, че полицейският час ще започва от 20 часа и ще продължава до 5 сутринта, а ресторантите ще бъдат затворени в следващите две седмици.

Мерките са приети по искане на Координационния кризисен център, който настояваше правителството незабавно да отговори на влошаването на ситуацията, тъй като третата вълна на пандемията в Северна Македония започва да ескалира.

Facebook logo
Бъдете с нас и във