Банкеръ Daily

Свят

Заев поиска помощ от Гърция за проблемите с България

Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев поиска помощ от Гърция за намиране на решение на проблемите с България, съобщава македонският сайт "Алсат".

Заев е в Атина за участие в Делфийския икономически форум.

Според Заев "въпросът е измислен" от България. "Не мога да ви обясня какъв е проблемът сега, защото проблемът е смешен и несъществуващ", заяви Заев. Той все пак изразил оптимизъм за разговорите със София, обяснявайки, че процесът е забавен поради изборите в България.

"Според мен ние ще намерим решение с България. Необходима ни е помощта на Гърция, която в момента е наш стратегически партньор. Гърция говори на висок глас в Европейския съвет чрез премиера Мицотакис и външният минисътр Дендиас за интеграцията на Западните Балкани в ЕС и е фокусириана върху този процес", каза още Зоран Заев.

Според македонския премиер страната му е изпълнила на 100% необходимите реформи за започване на преговори за членство в ЕС и ако България иска, може да блокира страната му по време на преговорния процес.

Същевременно вторият министър на външните работи на Гърция Милтиадис Варвициотис съобщи, че Атина не е съгласна с евентуално разделяне на Скопие и Тирана по пътя им към ЕС.

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във