Банкеръ Daily

Свят

Заев отложи оставката си

Заран Заев

Зоран Заев обяви, че оттегля подадените оставки като македонски премиер и лидер на Социалдемократическата партия до нормализиране на ситуацията в държавата.

"Става въпрос за временно отлагане на оставките", подчерта той. 

“Днес бе взето решение за отлагане на двете оставки. По тях нито дебатираме, нито пък решавахме. Когато подадох оставките си на 31 октомври, аз казах, че ще помогна за запазването на парламентарното мнозинство и ще работя то да се увеличи, ако има възможност. Такава е отговорността пред държавата и народа. Съвсем логично е да работя за този процес“, каза Заев след заседанието на ръководството на СДСМ, което реши да отложи оттеглянето му.

Председателят на парламента, Талат Джафери, насрочи вот на недоверие на правителството на бившия премиер Зоран Заев за 11 ноември в 11 часа.

Заев написа в профила си във Фейсбук, че опозицията „е готова да поведе страната надолу и да накара хората да страдат заради празното желание за власт. Тези дни сме свидетели на заплахата за Преспанското споразумение, Споразумението за добросъседски отношения с България, Охридското споразумение”, допълни той.

Заев обяви, че ще се оттегли заради лошия резултат на партията му на общинските избори.  Кандидатите, подкрепени от основната опозиционна партия, дясноцентристката ВМРО-ДПМНЕ, печелят половината от 80-те общини в страната, а управляващите социалдемократи взеха по-малко от 20.

Заев беше избран през 2017 г. след 10 години управление на дясното крило, водено от Никола Груевски, чието правителство беше разклатено от огромен скандал за подслушване, разкрит от самия Заев.

През 2018 г. Заев сключи предизвикателно споразумение за промяна на името с Атина, което беше предварително условие за проправяне на пътя за потенциално членство в НАТО и ЕС.

После обаче България наложи вето на започването на преговорите заради спорове за произхода на езика и някои исторически събития.

Facebook logo
Бъдете с нас и във