Банкеръ Daily

Свят

Заев: Няма да правим шоу от преговорите с България

"До вторник ще се опитаме да постигнем решение с България", пише в заглавие вестник "Нова Македония", цитирайки премиера на Република Северна Македония Зоран Заев. По думите на Заев в предстоящите дни ще се засилят преговорите с България и ще се положат усилия преди вторник да бъде постигнато решение, пише изданието.

"Истински европейските политици трябва да дадат шанс на процеса и да намерят начин да се съгласят. За това имаме и директна подкрепа от канцлера Ангела Меркел", заявил Заев. Според него е много важно съседни и приятелски страни заедно да вървят на пътя към ЕС, подкрепяйки се един друг, тъй като само така ще има напредък за всички граждани.

"Няма да правим шоу от преговорите с България", пише в заглавие "Независен весник", цитирайки думите на министър-председател. Изданието посочва, че премиерът на Северна Македония е повторил "твърдото становище за македонската идентичност".

"Няма да правим шоу от този сериозен момент за нашето европейско бъдеще", е подчертал Заев, отговаряйки по този начин на изявление на българския вицепремиер Красимир Каракачанов, че в София българската страна е поискала от Скопие да подпише документ с гаранции, посочва "Независен весник".

Опитът в преговорите с Гърция ме научи, че на Балканите, когато става въпрос за такива въпроси, истинско решение може да съществува само ако двете страни в преговорите излязат като победители. В този момент все още не сме стигнали дотам в разговорите с България, но пред нас съществуват условия за това, е заявил Заев.

Ние имаме свои ясни и точни позиции и ще продължим да работим с България за намиране на победно решение. Македонската идентичност и гордост са и ще останат големи като планина и без да трябва да правим националистически спектакъл от това, е заявил премиерът на Северна Македония, цитиран от "Независен весник".

Нов рекорд от 1321 заразени с Ковид-19 бе регистриран вчера в Република Северна Македония, съобщава в. "Слободен печат". Активни са 15 975 случая, а в болници се намират 1049 души, пише изданието. През изминалото денонощие бяха направени рекордните 3836 тестове, а процентът на потвърдените случаи е 34,4. Общият брой на диагностицираните с Ковид -19 в страната от началото на епидемията е 42 540. Оздравели са 25 353 пациенти, а са починали 1212, от които само вчера 26, отбелязва вестникът. Почти половината от активните случаи са в Скопие - 7410.

Доклад на Института за обществено здраве, който се отнася за периода от 2 до 8 ноември, показва увеличаване с 25,5 процента на броя на новите позитивни случаи, пише "Слободен печат".

Facebook logo
Бъдете с нас и във