Банкеръ Daily

Свят

Заев настоя да се използва пълното име на страната

Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев.

Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев настоя да се използва конституционното наименование на страната. 

"Страната ни се нарича Република Северна Македония, не е Република С. Македония и това е преди всичко унижение спрямо държавата и Конституцията на страната, разбира се, и на Преспанското споразумение, което прерасна в закон с ратификацията му в парламента, но у нас това е преведено в Конституцията. Да не зачитате Конституцията на държавата и името на страната - мога да разбера, че някой не е съгласен с този процес и други подобни, но всички сме съгласни с демокрацията. „Демокрацията казва, че новата Конституция е приета с мнозинство от две трети заради бъдещите перспективи на децата, младежта, нашата интеграция в НАТО и ЕС.“, обясни Заев пред репортери в четвъртък. 

Премиерът настоя за зачитане на Конституцията и законите в страната и  задължението на политическите субекти  да ги спазват, "за да могат гражданите също да следват това", което Конституцията и законите означават за държавата.

Разговори с България

Заев обяви в четвъртък, че в рамките на Бледския форум е разговарял с българския президент Румен Радев, при което е изразил надежда, че политическите субекти ще успеят да сформират правителство, което е важно за вземане на решения.

"Мисля, че очакванията за сформиране на редовно правителство биха могли да допринесат за бързото разблокиране на процеса на интеграция на Северна Македония в ЕС", заяви Заев. 

"Имайки предвид техните конституционни срокове от 15 дни за получаване на мандат, остава нашата надежда, че ще сформират редовно правителство, за да може в края на декември, когато ще се проведе Съветът на министрите и Европейският съвет, да се вземе решението по време на словенското председателство", допълни той. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във