Банкеръ Daily

Свят

Заев идва в София тази седмица, надява се да няма вето на 22 юни

Няма нито план Б, нито алтернатива на ЕС. Самото приближаване към ЕС означава европеизация на Северна Македония. Ние не искаме да бъдем членове заради самото членство в ЕС, а заради европеизацията на страната, която ще се осъществява чрез отваряне и затваряне на преговорни глави и ще доведем Европа в Северна Македония.

Това каза премиерът на РС Македония Зоран Заев в интервю за МИА по време на срещата на върха на НАТО в Брюксел, предаде БНР.

Той заяви, че си пожелава на 22 юни да няма вето от страна на София и Съветът по общи въпроси на ЕС да излезе с решение за официален старт на преговорите. Ако все пак не се стигне до решение, поне може да приключат дискусиите и да се чака политическо правителство в България.

„На 11 юли имат избори, след което ще се сформира политическо правителство, което ще продължи и в крайна сметка ще намери решение. Това може да бъде направено и през септември, октомври или декември тази година. Важно е гражданите да са наясно с реалността, а тя е, че наистина не сме далече, нито проблемът е нещо особено. Аз често казвам, че е смешен, но проблемът е, че няма парламент и няма политическо правителство, затова е проблем вземането на решение”, подчерта премиерът.

Той обяви, че в рамките на тези усилия до края на тази седмица ще посети София.

Ако не бъде постигнато решение, ще бъде направена стъпка, благодарение на която ще се намери решение с политическото правителство.

„До края на тази седмица ще направим официално посещение в София, където с президента Радев, с премиера Стефан Янев и с техните министри ще седнем и ще разгледаме всички подробности”, допълни Заев.

Той подчерта за пореден път, че не се преговаря за македонската идентичност и език. Очаква Скопие и София да решат всички въпроси, които са част от пътната карта на секторното сътрудничество между двете държави, интензитета на заседанията на комисията и на базата на португалското предложение, което категорично защитава македонския език и идентичност, да се намери решение, тъй като то е достатъчна основа за осъществяване на стъпка напред.

Facebook logo
Бъдете с нас и във