Банкеръ Daily

Свят

Заев хвали португалското предложение за спора с България

Португалското предложение за Република Северна Македония е отлична стартова основа за постигане на договор с България, заяви премиерът Зоран Заев.

Той обяви, че е доволен от креативността на португалското председателство за намиране на решение между двете страни с цел да се състои първата междуправителствена конференция до края на юни, съобщава скопският в. "Нова Македония". Заев добави, че очакванията все пак трябва да бъдат "приземени", тъй като България все още има служебно правителство.

Това, което ни защитава в спора с България, са принципите, не само нашите, а преди всичко европейските, и това е нашата най-силна страна в този спор, смята министърът на външните работи Буяр Османи, цитиран от "Независен весник". Според министъра юни, а след това и декември са възможните дати за провеждане на първата междуправителствeна конференция на ЕС с Република Северна Македония, тъй като през септември страната отново ще бъде в кампания за местните избори.

Същевременно лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски призова за протести в своя профил във Фейсбук. Тревожни са информациите, които получих от дипломатически източници, за новото предателство, подготвяно от дуото Заев - Бучковски, e написал Мицкоски, цитиран от "Вечер". Бучковски в София, а Заев от Скопие тези дни координират тайни преговори, в които се предлага Декларацията, приета от българския парламент, да стане част от преговорната рамка с Европейския съюз, добавил Мицкоски.

Според лидера на ВМРО-ДПМНЕ част от документа на българския парламент съдържа "оспорване на генезиса и специалността на македонския език, ревизия на историята и периода на нашата антифашистка борба, както и присвояване на важни личности от македонската история като български и още редица отстъпки, които са пагубни за Македония". Мицкоски пише, че според информациите, с които разполага, "дуото Заев - Бучковски" планира да подпише всичко това, без да има дискусия и приемане на документа в парламента.

"Не бива да позволяваме на тези двама политически измамници да унизят жертвата на нашите предци и да застрашат бъдещето на нашите потомци. Затова трябва да бъдем подготвени за отбрана на македонската идентичност като съставна част от европейските ценности и да не позволим това. Да бъдем готови за блокади и масови протеси. Няма преминаване на червените линии", е написал още Мицкоски, цитиран от вестник "Вечер".

Facebook logo
Бъдете с нас и във