Банкеръ Daily

Свят

Заев: Да си простим и да си подадем ръка с България

Изразявам съжаление, че моето интервю (за агенция БГНЕС) предизвика силни негативни емоции, което осъзнавам и разбирам, но имам задължението да подтикна македонските граждани към намиране на решение, заяви премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев, цитиран от в. "Слободен печат".

Трябва да се изправим пред въпроси от историята и да намерим капацитет за разбиране и прощаване, каза Заев, добавяйки, че европейските държави са оставили историческите конфликти в миналото.

Той подчерта, че македонската държавност се основава на антифашизма, но не трябва да се приписват етнически характеристики на фашистката идеология. Не е поглед към бъдещето, ако днес говорите за фашистка България. Да си простим и да си подадем ръка, отбеляза Заев.

Царска България през 1941 година застава на страната на фашисткия Тристранен пакт, продължи той, като добави, че никой не е питал българите за мнението им на референдум и не трябва всички българи да се квалифицират като фашисти. Заев допълни, че е била създадена и т.нар. желязна завеса между Югославия и България, което се усеща и днес.

Заев припомни, че "македонската идентичност и език не са тема на преговори" и призова България да признае тази, както каза, македонска реалност.

По отношение на отстраняването на паметниците, за които говори в интервюто, премиерът на Северна Македония поясни, че те са отстранени съгласно Договора за приятелство и задължението за поддържане на приятелство между двете държави.

"На част от плочите, където пише "българска фашистка ръка", "български фашистки куршум" е оставено "фашистки куршум", "фашистка ръка" и подобно. Затова казваме - да не забравяме, но като прощаваме, да внимаваме. Това е направено на цялата територия на държавата и в най-голяма част за това отговарят общините", каза Заев, отговаряйки на редица журналистически въпроси след днешното си посещение в Крива Паланка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във