Банкеръ Daily

Свят

Заев: Българите ще бъдат включени в конституцията, но в бъдеще

Заев, обяви, че българите, хърватите, торбешите, египтяните, австрийците, румънците може да бъдат включени в конституцията в бъдеще.

Премиерът  на Северна Македония Зоран Заев, обяви, че българите, хърватите, торбешите, египтяните, австрийците, румънците може да бъдат включени в конституцията в бъдеще.

"Правителството на Република Северна Македония планира да отвори конституцията преди влизането в ЕС, не преди преброяването, но има много години дотогава", заяви Заев, след като външният министър Буяр Османи каза, че ако е необходимо, ще се промени и конституцията, за да бъдат включени и българите в нейния преамбюл, съобщава македонското издание "Сакам да кажам".

Премиерът посочи като пример Хърватия, която включила по-малките общности в конституцията си, преди да влезе в ЕС. 

В преамбюла на конституцията на Република Северна Македония са споменати "македонският народ, както и гражданите, които живеят в нейните граници, които са част от албанския народ, турския народ, влашкия народ, сръбския народ, ромския народ, бошнячкия народ и другите".
За промяна на конституцията е необходимо мнозинство от две трети в парламента.

По-рано честитка за 8 март, пусната от българския вицепремиер и министър на отбраната Красимир Каракачанов в социалните мрежи, предизвика гнева на Скопие, защото на картичката е картата на Санстефанска България, чиито граници включват територията на днешна Македония. “Традиции, семейство и честност. България над всичко”, пише Каракачанов.

В Скопие веднага коментираха картичката на Каракачанов като провокация и великобългарски шовинизъм и териториални претенции към Македония.

По този повод веднага реагираха от кабинета на президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски.

"Президентът Пендаровски винаги е казвал по отношение на изявленията, които идват от София, че те представляват открито нарушение на Договора за добросъседство и подкопават доверието между двете страни и народи. Подобни действия противоречат на основните принципи и ценности на НАТО, в който и двете страни са равноправни членове", се казва в реакцията на кабинета на Пендаровски.

Facebook logo
Бъдете с нас и във