Банкеръ Daily

Свят

Заев: Блокадите на Румен Радев са обида за македонските граждани

Може би Западните Балкани имат перспектива за ЕС, но "перспективата на българо-македонските отношения е напълно помрачена след неочакваните нови искания на Румен Радев", пише скопският "Независен весник".

Вместо да се подобрят отношенията между Република Северна Македония и България на срещата на върха на ЕС, те изглежда преживяха ново влошаване, коментира изданието.

След като българският президент Румен Радев в дълго изявление допълнително изостри тона и поиска Скопие да скъса с "македонизма" и да признае историческата истина така, както е направило с Гърция, македонският премиер отговори с може би още по-остър тон, пише "Независен весник".

"Стъпките и блокадите, които предприема българският президент Румен Радев от името на България, са обида за македонските граждани", заяви Зоран Заев в Бърдо при Краню.

Моят народ ми даде мандат да създавам решения, но не ми е дал мандат да оправдавам политики от миналия век. Досега няма членка на ЕС, която да има каквито и да било забележки за нашите реформи, заявил видимо раздразненият Заев.

Заев заявил, че веднага след изборите в България и Северна Македония двете страни трябва да предприемат с искрена политическа воля решителни стъпки за решаване на отворените въпроси. Също така не е нова вест, че нашето ясно становище по въпросите за идентичността е, че македонската идентичност не може да бъде тема на преговори, заявил Заев, цитиран от скопския вестник.

Вестник "Слободен печат" съобщава, че премиерът на Република Северна Македония е изразил благодарност в профила си във Фейсбук на словенския премиер Янез Янша и на правителството на Словения за посветеността, с която председателството на ЕС поддържа разширяването във фокуса на интересите на ЕС.

"Днес в Бърдо е дъждовно, но европейските звезди и македонското слънце ще озарят сивотата. Продължаваме напред", написал Зоран Заев във Фейсбук.

Вестник "Нова Македония" пише, че след повторно изразената подкрепа за влизането на страната в ЕС премиерът на Република Северна Македония е казал в края на срещата на върха в Бърдо при Краню, че следващия срок, в който се надява на позитивно решение, е средата на декември. Макар видимо разочарован от становището на България и на тази среща на върха, премиерът Заев е уверен, че има възможност до края на годината да се състои първата междуправителствена конференция, отбелязва вестник "Нова Македония".

Facebook logo
Бъдете с нас и във