Банкеръ Daily

Европейският съд по правата на човека:

Задължителните ваксинации са необходими в демократичното общество

Европейски съд по правата на човека, Страсбург

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) постанови, че задължителните ваксинации могат да се разглеждат като необходими в демократичните общества, в знаково решение след жалба, подадена от чешки семейства заради задължителните ваксинации за деца срещу различни болести.

"Мерките биха могли да се считат за "необходими в демократичното общество", каза съдът в своето решение", посочвайки, че здравната политика на Чехия е в съответствие с "най-добрия интерес" на децата. "Целта е всяко дете да бъде защитено срещу сериозни заболявания, чрез ваксинация или по силата на стаден имунитет", се уточнява в решението.

В резултат на това съдът постанови, че не е налице нарушение на член 8, засягащ правото на зачитане на личния живот от Европейската конвенция за правата на човека.

Това е първият път, в който ЕСПЧ издава решение за задължителната ваксинация срещу детски болести. Редица експерти казват, че това може да има последици като налагане на политики за задължителни ваксинации срещу COVID-19 в пандемията. "Това решение увеличава възможността за задължителна ваксинация при условията на настоящата епидемия ot COVID-19", заяви пред АФП Никола Хервиу, правен експерт, специализант в ЕСПЧ.

В Чешката република има общо законово задължение да се ваксинират деца срещу девет болести, включително дифтерия, тетанус, коклюш, хепатит В и морбили.

Случаят беше заведен в ЕСПЧ от чешки родители, които бяха глобени за неспазване на това задължение за ваксинация или на чиито деца бе отказан прием в детска градина по същата причина.

Необходимостта от голямо ниво на стаден имунитет за потушаване на пандемията от коронавируса предизвика дебат за необходимостта от възможни задължителни ваксинации, на което се противопоставя скептицизмът сред някои нации по света за имунизацията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във