Банкеръ Daily

Свят

Задължителни тестове за коронавирус за идващите в Германия от рискови райони

Германия съобщи, че ще въведе задължителни тестове за коронавирус за пристигащи от високорискови райони, след като страната регистрира най-високия си ежедневен брой новозаразени от три месеца, предаде ДПА.

От събота всички завръщащи се от високорискови райони задължително ще бъдат тествани на пристигане в Германия, заяви здравният министър Йенс Шпан.

Досега отделните германски провинции можеха да поискат от пристигащите от високорискови райони да се подложат на 14-дневна карантина, но тестването беше доброволно. 

От миналата събота на всички пристигащи в Германия международни пътници се предлага безплатен доброволен тест.

Според критици въвеждането на задължителни тестове на национално ниво нарушава личните свободи.

В момента Германия смята за високорискови райони Люксембург и три испански провинции - Арагон, Каталуния и Навара. Критерият е да има над 50 нови случая на заразяване на 100 000 жители за последните 7 дни.

Германският институт "Роберт Кох" днес съобщи за нови 1045 заразени за последните 24 часа. Този показател надхвърля 1000 души за пръв път от 7 май.

Общият брой заразени с коронавирус в Германия е 213 067 души, а починалите са 9175. Индексът на възпроизвеждане на вируса е спаднал от 1,02 на 0,9.

Facebook logo
Бъдете с нас и във