Банкеръ Daily

Свят

Задължителна карантина за завръщащите се в Норвегия

От полунощ на 28 март Норвегия въвежда изискването към всички, включително и норвежките граждани и постоянно пребиваващите в страната, които се завръщат в Норвегия след осъществени неналожителни пътувания в чужбина  /екскурзии, почивки/, да бъдат настанявани в карантинен хотел за целия период на карантина от 10 дни. Това съобщиха от Министерството на външните работи. Препоръчва се въздържане от неналожителни пътувания както извън Норвегия, така и на територията на страната.

Неотложни и уважителни причини за пътувания в чужбина са събития като смърт на роднина, посещаване на непълнолетно дете и други, като преценката се прави от норвежките компетентни органи. 

Отменя се и сега действащата възможност, престоят в карантинния хотел да бъде намален до 3 дни и да бъде прекратен след представянетона отрицателен резултат от тест за COVID-19. И заедно с това продължаване на карантината на адреса на обичайното пребиваване.

Пристигащите в Норвегия, които нямат адресна регистрация в Норвегия или техните работодатели и роднини не могат да подсигурят подходящо жилище, също трябва да отседнат в карантинен хотел. За подходящо жилище се счита собствена стая с отделен кухненски и санитарен възел.

Карантинният хотел се осигурява от общината, в която се намира граничният пункт на преминаване, но престоят се заплаща солидарно и от ползвателя. Цената за престой в карантинен хотел е  500 NOK на вечер за лица на възраст над 18 години, 250 NOK за деца на възраст между 10 и 18 години и под 10 години, престоят е безплатен. В цената са включени три хранения на ден.

Настаняването в карантинен хотел е в общината на първото влизане в Норвегия.

Транзитно преминаване

Поради географското си положение, страната не предоставя сухопътен транзитен коридор. Няма изискване за представяне на отрицателен корона-тест при транзитно преминаване през международните летища.

Въведени ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги

Целият транспорт на стоки, вносът и износът се извършва нормално по всички възможни пътни коридори – сухопътни, морски и въздушни. Всички митници поддържат капацитета си за обработка на документация и способността си да инспектират потока на стоки.

На регионално ниво, мерките могат да варират съобразно решение на съответните общински съвети. 

Напомняме, че на територията на Норвегия се допускат единствено чужди граждани, които имат статут на постоянно пребиваващи в страната. Изключения от изискването се прави за ограничени категории пътуващи, като чужденци, които пътуват по хуманитарни причини; които се събират с децата си; близки членове на семейството на постоянно пребиваващи в Норвегия, журналисти и персонал на чуждестранни медии, моряци и екипажи в авиацията и прочие.

Желаещите да влязат на територията на Норвегия трябва да се регистрират в рамките на 72 часа преди пристигането на адрес: https://reg.entrynorway.no/. Пътуващите до Норвегия трябва да представят отрицателен коронавирус тест, направен не по-рано от 24 часа преди отпътуването си. Всички влизащи на територията на Норвегия следва да се тестват за Covid-19 на граничния пункт при влизане в Норвегия и подлежат на 10 дневна карантина.

При нужда от съдействие българските граждани в Норвегия могат да се обръщат към българското дипломатическо представителство в Осло на следния телефонен номер: +47 22 55 40 40, както и на дежурен телефонен номер в извънработно време: +47 48650093. Сигнали може да се подават и на имейл адреса на посолството: [email protected]

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във