Банкеръ Daily

Свят

Задължителна 10-дневна карантина за пристигащите от България в Швейцария

От 22 март тази година България е добавена в списъка с рискови страни и региони, пристигащите от които швейцарски и чужди граждани подлежат на задължителна карантина, независимо с какво превозно средство пристигат, съобщават от Министерството на външните работи. Освен отрицателния ПСР тест, пристигащите от България граждани ще бъдат сложени в задължителна 10-дневна карантина, която може да бъде отменена не по-рано от 7-ия ден, при представяне на втори отрицателен тест. В тази връзка от външното ни министерство препоръчват на българските граждани да се въздържат от ненужни пътувания.

В тази група са още Белгия, Кипър, Унгария, Йордания, Косово, Република  Северна Македония, Палестина, Полша, Катар, Румъния, Уругвай.

Всички влизащи по въздушен път в Швейцария, независимо от гражданство и от къде пристигат, следва да представят отрицателен PCR тест за Sars-CoV-2 направен до 72 ч. преди влизане в страната. Негативен тест следва да представят и пристигащите от рискови страни и региони, независимо от транспортното средство. От 22.02.2021 г. е разрешено влизането в страната и качване на самолетите и с негативен резултат от бърз имунологичен тест за SARS-CoV-2, направен до 24 ч. преди влизане.

ВНИМАНИЕ: Лицата няма да бъдат качвани на борда от авиокомпаниите, които изискват представянето на негативен тест. Ако лицата не попадат в изключенията, то те следва да представят пред швейцарските власти негативен резултат от PCR тест, в случай че им бъде направена повторна проверка при влизане на границата. Тези, които на този етап не могат да представят такъв документ, следва да направят теста веднага след влизане в страната на собствени разноски.

В допълнение, за почти всички влизащи в страната, независимо от транспортното средство, се изисква попълване на формуляр - предварително електронно (https://swissplf.admin.ch) или на хартиен носител на границата. От задължението за попълване на формуляра са освободени:
- влизащите от пограничните райони, които не пътуват със самолет;
- транспортиращите пасажери или стоки;
- транзитно преминаващите пътници;
- пътуващите със собствен транспорт, в случай че не пристигат от рисков регион.

Транзитно преминаване /PCR тест/антигенен тест/свободно /до колко часа/ транзитни коридори:

От изискване за тест и карантина са освободени следните лица (изключенията важат за преминаване на границата, но не и при качването на самолет):
- Лица, принадлежащи към здравния и правоохранителния сектор, както и към дипломатическия корпус;
- Професионалните превозвачи на пасажери и стоки;
- Лица, пътуващи по важна медицинска причина, която не може да бъде отложена;
- Участниците в специални събития;
- Транзитно преминаващи пътници и тези, които са били в държава или регион с повишен риск от зараза за по-малко от 24 часа;
- деца до 12 години;
- лица с медицинско свидетелство, доказващо, че вече са преболедували на SARS-CoV-2 през последните три месеца преди влизането в Швейцария и се считат за излекувани;
- лица с медицинско свидетелство, доказващо, че по медицински причини не могат да направят назофарингеалната намазка, необходима за скрининг на SARS-CoV-2.
 

Въведени ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги:

За момента няма въведени ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги.

Facebook logo
Бъдете с нас и във