Банкеръ Daily

Свят

Задължителен отрицателен тест за COVID-19 за пристигащите със самолет от България в Гърция

През последните месеци страните от Европа започнаха постепенно да свалят едно по едно ограниченията за движение на хората и за пътуване в чужбина в опит за връщане към нормалния ритъм на живот и за съживяване на туристическия бранш, който пое най-силния удар от пандемията от коронавирус. възникналите нови огнища в отделни региони обаче забавя този процес.

Четири страни вече обявиха, че ще налагат карантина на пристигащите от България.

Последната новина е от Гърция. Пътуващите до южната ни съседка със самолетни полети от България и Румъния от вторник (28 юли), ще трябва да представят на гръцките гранични власти отрицателен резултат от PCR тест за коронавирус, извършен до 72 часа преди влизането им в Гърция. Това съобщиха от МВнР.
Само пътници, които имат сертификат за отрицателен PCR тест, ще бъдат допускани в Гърция. Сертификатът за отрицателен резултат от проба за коронавирус трябва да бъде издаден на английски език и да съдържа трите имена и номера на паспорта (лична карта) на пътника. Сертификати, които не отговарят на тези критерии, няма да бъдат приемани.

Мярката не се отнася за гръцките граждани, гражданите с постоянно пребиваване в Гърция и пътуващите по съществени професионални причини, отбелязват от МВнР.
Във вторник (28 юли) и сряда (29 юли), пътниците, които не са имали време да бъдат тествани преди пътуването си, ще бъдат тествани от компетентните гръцки власти при пристигането им в Гърция.

Досега такова важеше само за преминаване на сухопътната граница. Пътуващите към Гърция през сухопътна граница, независимо от тяхното гражданство, също задължително преди пристигането си попълват в срок от минимум 24 часа преди влизането електронен формуляр за локализация на пътници (PLF), генериращ QR код.
Припомняме, че туристите могат да преминават само през ГКПП "Кулата-Промахон" със сертификат за негативен резултат от PCR тест, издаден в рамките на 72 часа преди преминаване на границата. До 4 август влизането и излизането от Гърция е разрешено единствено през ГКПП "Кулата-Промахон" и ГКПП "Маказа-Нимфеа".

От 27 юли Австрия също въведе промени в режима за влизане в страната, съобщават от МВнР.  За български граждани, както и за всички други граждани на Европейския съюз, които пристигат от България, е задължително при влизане лицата да представят медицинско удостоверение относно здравословното им състояние и отрицателен молекулярно-биологичен тест за SARS-CoV-2.

Към момента на влизане в Австрия тестът не трябва да е по-стар от 72 часа. Ако не бъдат представени тези документи, лицата се поставят в 10-дневна домашна карантина или карантина в подходящо място за настаняване. Ако пътуващите лица не са си направили отрицателен молекулярно-биологичен тест за SARS-CoV-2 в България, то в рамките на 48 часа от влизането им в Австрия се задължават, на собствени разноски, да си направят такъв в страната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във