Банкеръ Daily

Свят

Задължиха Мей да отложи Брексит

Долната камара на британския парламент одобри законопроект, който задължава премиерката Тереза Мей да поиска отлагане на излизането на страната от Европейския съюз с цел избягване на Брексит без сделка.

Текстът бе прокаран в Камарата на общините само с един глас разлика - 313 "за" при 312 "против".

Законопроектът, внесен от депутатката от лейбъристката опозиция Ивет Купър, бе одобрен бързо само за един ден вчера, като всички етапи бяха преминати за по-малко от шест часа. Сега той отива в Камарата на лордовете.

Очаква се горната камара на британския парламент да разгледа проекта още днес.

Ройтерс отбелязва, че по принцип Камарата на лордовете одобрява законопроекти по-бавно. Според депутата от управляващата Консервативна партия Оливър Летуин, който също е участвал във внасянето на текста, обаче проектът има огромна подкрепа в горната камара на парламента.

Ако Камарата на лордовете одобри закона, за да влезе той в сила, е необходимо да бъде утвърден от кралица Елизабет Втора - нещо, което е формалност. Това може да стане още тази седмица.

За да бъде отложен обаче Брексит, ще е необходимо и единодушното съгласие на останалите страни членки на ЕС, припомня Ройтерс.

Законопроектът бе внесен с цел избягване на потенциално хаотичен развод без споразумение.

Във вторник британската премиерка консерваторка каза, че ще иска ново кратко отлагане на Брексит след 12 април, за да работи с лидера на лейбъристите Джереми Корбин за прокарване на отхвърленото на три пъти от Камарата на общините споразумение за развода, договорено от Тереза Мей с Брюксел, припомня Ройтерс.

Тереза Мей каза, че ако не успее да договори единен подход с Джереми Корбин, тогава британското правителство ще предложи редица варианти за бъдещите отношения с ЕС и ще ги подложи на гласуване в парламента.

Джереми Корбин каза снощи, че не е постигнато споразумение с Тереза Мей за организиране на втори референдум за Брексит.

Корбин е повдигнал въпроса на срещата с Мей, състояла се вчера. Той е уточнил, че политиката на неговата партия е да се търси вариант за нов референдум, който да предотврати излизането от ЕС без сделка или излизането с лоша сделка. Но по въпроса той и Мей не са постигнали съгласие.

Facebook logo
Бъдете с нас и във